Włóż cebulę do słoika, dodaj tę przyprawę i zalej miodem. Przy tym inne syropy mogą się schować
![syrop z cebuli](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_15_680234db47.jpg)
Syrop z cebuli mimo upływu czasu jest jednym z najpopularniejszych sposobów na wzmocnienie odporności i jesienno-zimowe przypadłości. Klasyczną miksturę warto wzbogacić o dodatkowe składniki. Z nimi będzie jeszcze skuteczniejszy i o wiele smaczniejszy.
Sposób na pyszny syrop z cebuli
Kiedy czujemy w kościach przeziębienie albo dzieci wydają się niewyraźne, a nie chcemy od razu w popłochu lecieć do apteki po mocne środki do walki z chorobą, sięgamy po sprawdzone metody naszych babć. Do najważniejszych należy syrop z cebuli – witaminowa bomba, bogata także w mikroelementy takie jak cynk czy żelazo.
To między innymi tym składnikom syrop taki zawdzięcza swoje działanie bakteriobójcze, a przy tym uśmierza kaszel. Można też stosować go jako rodzaj maści do smarowania okolic nosa – zabijając bakterie przyspieszy wychodzenie z przeziębienia.
Jak przygotować syrop z cebuli
Ale chyba największą przewagą syropu z cebuli nad aptecznymi preparatami jest jego smak, który sprawia, że syrop na kaszel i wsparcie w walce z przeziębieniem staje się niemal przekąską.
Toczą się spory o to, jakie dodatki do tego syropu czynią go jeszcze lepszym, ale przepis, który podał ostatnio kanał youtube'owy Yörük Kizinin Mutfaği daje niezwykle ciekawe w smaku efekty. Sednem tego przepisu, prostego jak każdy inny na syrop z cebuli, jest przyprawienie go pieprzem. Warto też zamiast cukru użyć miodu, którego składnik – propolis – dodatkowo wspiera organizm w walce z infekcjami.
Składniki
- 1 duża cebula
- Pół szklanki miodu
- Czarny pieprz w ziarnach i zmielony
Syrop z cebuli – przygotowanie
Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w możliwie małą kosteczkę. Dobieramy słoik takiej wielkości, by pokrojona cebula swobodnie go wypełniła. Napełniamy słoik do połowy i zasypujemy połową łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu.
Resztą cebuli wypełniamy słoik do końca i wsypujemy kolejne pół łyżeczki pieprzu, a następnie dodajemy kilka ziarenek niezmielonego pieprzu.
Zalewamy cebulę płynnym miodem tak, by wypełniał połowę, zakręcamy słoik i odstawiamy na co najmniej kilkanaście godzin w chłodne miejsce z daleka od bezpośredniego światła słonecznego. Po tym czasie cebula oddaje swój sok i syrop jest gotowy do użycia.
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![smażona ryba](https://images.iberion.media/images/origin/smazenie_ryby_1a75a65aaa.jpg)
![Czosnek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_7_829ef3d988.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![płukanie pietruszki](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka1_b0e52edbc3.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![herbata z żywokostu](https://images.iberion.media/images/origin/herbata1_1f27eb382f.jpg)
![napar ziołowy](https://images.iberion.media/images/origin/babka1_c4f8f9fee2.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![obrany banan](https://images.iberion.media/images/origin/banan1_ce350a4561.jpg)
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/w_Ae_tr_A_bka_138a17849c.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)