Smakosze.pl Przepisy Babcia Krysia zawsze piekła tę babkę na Wielkanoc. To prawdziwy rarytas
canva/TeresaKasprzycka

Babcia Krysia zawsze piekła tę babkę na Wielkanoc. To prawdziwy rarytas

27 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na wielkanocne wypieki? Babka muślinowa będzie ciastem, które zachwyci wszystkich gości. Każdy będzie prosił o dokładkę i przepis. Babka przyrządzona z 24 żółtek jest niezwykle delikatna, puszysta i dosłownie rozpływa się w ustach.

Babka muślinowa. Królowa wśród wielkanocnych ciast

Babka muślinowa przygotowana według tradycyjnej, staropolskiej receptury jest jednym z najlepszych ciast, jakie możemy upiec na Wielkanoc. Babka pięknie wyrasta podczas pieczenia, jest puszysta i delikatna.

Żadna babka wielkanocna nie smakuje tak, jak babka muślinowa. Sekretem jest ilość żółtek, sposób ich przygotowania oraz czas wyrabiania całej masy. Do babki potrzebujemy aż 24 żółtek, więc może nie każdy się na nią zdecyduje. Jednak wydatek zrekompensuje niepowtarzalny smak.

Żółtka ucieramy z cukrem w kąpieli wodnej. A całą masę na babkę muślinową wyrabiamy łącznie godzinę, dlatego najlepiej wykorzystać do tego celu robot kuchenny. Ze względu na to, że ciasto przyrządzamy na rozczynie drożdżowym, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Niewiarygodne ile trzeba zapłacić za sernik od Lewandowskiego. Taniej już nawet u Gessler

Przepis na świąteczną babkę muślinową

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 24 żółtka
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 60 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Jak zrobić najlepszą babkę wielkanocną?

Pokrusz drożdże i wsyp je do miseczki. Dodaj 2 łyżeczki cukru, wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj. Miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Żółtka przełóż do szklanej miski. Miskę umieść w naczyniu wypełnionym gorącą wodą.

Dodaj cukier i ubijaj mikserem do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Do żółtek dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wsyp przesianą mąkę, dodaj ekstrakt waniliowy i wyrabiaj mikserem przez około 30 minut.

Po tym czasie dodaj roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiaj 30 minut. Przygotowaną masę przykryj i odstaw w suche i ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto urośnie, delikatnie przełóż je do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.

Wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz 40-60 minut, do suchego patyczka. Wyrośniętą i ostudzoną babkę wyjmij z formy i oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Smacznego.

Na Wielkanoc upiecz również ciasto na szpinakowym biszkopcie. Doskonałym pomysłem na świąteczny deser jest mazurek kajmakowy . Tradycyjne ciasto zachwyci każdego.

babka muślinowa.jpg
canva/Wiktory

Wsyp, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Zmięknie nawet najtwardsze mięso
Żadne pieczarki. Ten farsz do jajek bije je na głowę
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy