Babcia podpowiedziała mi, jak smażyć mielone. Wychodzą idealne odkąd przestałem popełniać 1 powszechny błąd
Czy na pewno umiesz smażyć kotlety mielone? Czynność, choć wydaje się łatwa, wcale taka nie jest. Nawet najlepsze kucharki i kucharze popełniają jeden błąd. Dlatego dowiedz się, czego unikać podczas przygotowywania kotletów, a będziesz cieszyć się doskonałym daniem.
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni
Kotlety mielone , zaraz po schabowych to ulubione danie obiadowe wszystkich Polaków. Pomimo uwielbienia i sporej popularności, nie każdy wie, jak odpowiednio je przygotować, a potem usmażyć.
Przez długi czas sam popełniałem jeden błąd, na szczęście z pomocą przyszła babcia. Zdradziła, czego unikać oraz wskazała inne, cenne rady. Wszystkie poznasz w dalszej części artykułu. Wystarczy zastosować je podczas smażenia, a kotlety będą niezwykle smaczne.
![gotowe kotlety.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/gotowe_kotlety_fe219ebe43.jpg)
Nie popełniaj tego błędu
Najczęściej popełnianym błędem, podczas przygotowywania kotletów jest ich formowanie. Czynność wydaje się dosyć łatwa, ale nie każdy wie, jak zrobić to dobrze. Jest ona o tyle istotna, że to właśnie od niej zależy smak oraz konsystencja kotletów.
Uformowane kotlety mielone nie mogą być zbyt pękate. Taka forma sprawi, że będą podatne na pękanie. W dodatku wymagać będą dłuższego smażenia, przez co środek wysuszy się, a wierzch może ulec przypaleniu. Pamiętaj więc, aby kotlety mielone były raczej niewielkie i możliwie płaskie.
Nie zapomnij także o tych zasadach
Aby kotlety mielone były soczyste za każdym razem, do masy na nie należy dodać odrobinę oleju lub startą marchew . Wtedy nie stracą niezbędnej wody. Istotne jest również samo smażenie. Aby kotlety dobrze się usmażyły, należy najpierw rozgrzać suchą patelnię na średnim ogniu. Dopiero wtedy można dodać tłuszcz i smażyć kotlety.
Istotny jest również czas smażenia. Jeżeli kotlety są z wieprzowiny, to należy smażyć je przez 4-5 minut z każdej strony. Te z mięsa wołowego smaż nieco dłużej, bo około 6 minut. Najkrócej należy smażyć kotlety z drobiu, bo tylko 4 minuty. Stosuj wszystkie wskazówki, a twoje kotlety mielone będą idealne za każdym razem. Sprawdź przepis na zupę pulpetową oraz poznaj przepis na ciastka z trzech składników .
![kot lety.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/kot_lety_a2bf849254.jpg)