Smakosze.pl Przepisy Babcia Stasia robiła najlepszą surówkę z młodej kapusty. Ten przepis pochodzi z jej notatek
Fot. Canva/YelenaYemchuk

Babcia Stasia robiła najlepszą surówkę z młodej kapusty. Ten przepis pochodzi z jej notatek

14 kwietnia 2024

Surówka z młodej kapusty będzie najlepsza na wiosenny obiad. Ten zdrowy przysmak robię, tak jak babcia Stasia. Korzystam z jej notatek, a surówka wychodzi, że palce lizać.

Surówka z młodej kapusty pełna smaku i zdrowia

Lubicie młodą kapustę ? Ja uwielbiam i zachęcam wszystkich do sięgania po te warzywo. Młoda kapusta jest naszpikowana witaminami. Dostarcza nam aż czterokrotnie więcej witaminy C od kapusty kiszonej. Do tego witamina A, E, K i B. Młoda kapusta pełna jest też kwasu foliowego i żelaza.

Z tego młodego warzywa robię surówkę . Przepis na nią znalazłam w notatkach babci Stasi. Surówka z młodej kapusty wychodzi pyszna i pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych. Polecam każdemu ten doskonały przepis.

młoda kapusta
Fot. Canva/trahcus
Wrzuć cebulę do wrzątku. To danie zaskoczy niemal każdego

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Składniki:

  • ½ młodej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • szczypiorek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • 1łyżka oleju

Przygotowanie surówki zacznij od poszatkowania kapusty i starcia marchwi na tarce o małych oczkach. Jabłko ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, koperek, natkę pietruszki siekamy.

Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę cukru, sól i pieprz. Mieszamy z olejem . Surówka z młodej kapusty jest gotowa do podania.

Pyszna surówka na twoim stole

Surówka z młodej kapusty wychodzi pyszna i chętnie zjemy ją jako dodatek do obiadu. Pełna witamin i smaku pasuje do dań mięsnych i bezmięsnych . Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa.

Często przyrządzam ją z przepisu babci. Surówka świetnie smakuje na wiosnę i polubią ją nie tylko dorośli, ale też dzieci . Zrobisz ją w kilka chwil i zjesz ze smakiem. Pisaliśmy o pysznym dodatku, który warto dorzucić do jajecznicy. Podawaliśmy przepis na najlepszy sos do kapusty.

surówka
Fot. Canva/oksix

Źródło: doradcasmaku.pl

Domową chałkę z budyniem piekę co kilka dni. Wcześniej nie miałam pojęcia, że to takie proste
Popularny tiktoker podsumował karierę Gessler. Padły mocne słowa. „Kojarzy się przaśnie"
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy