Babcia Stasia robiła najlepszą surówkę z młodej kapusty. Ten przepis pochodzi z jej notatek
Surówka z młodej kapusty będzie najlepsza na wiosenny obiad. Ten zdrowy przysmak robię, tak jak babcia Stasia. Korzystam z jej notatek, a surówka wychodzi, że palce lizać.
Surówka z młodej kapusty pełna smaku i zdrowia
Lubicie młodą kapustę ? Ja uwielbiam i zachęcam wszystkich do sięgania po te warzywo. Młoda kapusta jest naszpikowana witaminami. Dostarcza nam aż czterokrotnie więcej witaminy C od kapusty kiszonej. Do tego witamina A, E, K i B. Młoda kapusta pełna jest też kwasu foliowego i żelaza.
Z tego młodego warzywa robię surówkę . Przepis na nią znalazłam w notatkach babci Stasi. Surówka z młodej kapusty wychodzi pyszna i pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych. Polecam każdemu ten doskonały przepis.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
Składniki:
- ½ młodej kapusty
- 1 marchew
- 1 jabłko
- szczypiorek
- koperek
- natka pietruszki
- cukier
- sól
- pieprz
- 1łyżka oleju
Przygotowanie surówki zacznij od poszatkowania kapusty i starcia marchwi na tarce o małych oczkach. Jabłko ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, koperek, natkę pietruszki siekamy.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę cukru, sól i pieprz. Mieszamy z olejem . Surówka z młodej kapusty jest gotowa do podania.
Pyszna surówka na twoim stole
Surówka z młodej kapusty wychodzi pyszna i chętnie zjemy ją jako dodatek do obiadu. Pełna witamin i smaku pasuje do dań mięsnych i bezmięsnych . Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa.
Często przyrządzam ją z przepisu babci. Surówka świetnie smakuje na wiosnę i polubią ją nie tylko dorośli, ale też dzieci . Zrobisz ją w kilka chwil i zjesz ze smakiem. Pisaliśmy o pysznym dodatku, który warto dorzucić do jajecznicy. Podawaliśmy przepis na najlepszy sos do kapusty.
Źródło: doradcasmaku.pl