Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domową chałkę z budyniem piekę co kilka dni. Wcześniej nie miałam pojęcia, że to takie proste
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.04.2024 13:55

Domową chałkę z budyniem piekę co kilka dni. Wcześniej nie miałam pojęcia, że to takie proste

chałka
Fot. Canva/Avi Rozen's Images

Domowa chałka z budyniem to prawdziwy rarytas. Nie tylko pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu, często gości na moim stole. Dlatego każdemu polecam przepis na ten znakomity wypiek. Smakuje idealnie o każdej porze dnia.

Domowa chałka z budyniem pełna smaku

Jeśli uwielbiasz domowe wypieki, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu zrobisz puszystą, delikatną i pełną budyniu chałkę. Jej przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. Drożdżowe wałki pełne są pysznego kremu. Zaplatasz je jak warkocze.

Wkrótce już cieszysz się niebiańskim smakiem. Puszysta i pyszna domowa chałka z budyniem będzie idealna na deser lub jako słodka przekąska. Zjesz ją ze smakiem i z chęcią sięgniesz po kolejną porcję. Poniżej znajdziesz prosty przepis na ten specjał.

chałka
Fot. Canva/Garichelo
Popularny tiktoker podsumował karierę Gessler. Padły mocne słowa. „Kojarzy się przaśnie"

Jak upiec domową chałkę z budyniem?

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 350 ml mleka
  • cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu

Przygotowanie chałki zacznij od zrobienia nadzienia. Budyń ugotuj według przepisu, dodaj cukier i użyj tylko 350 ml mleka. Zostaw do ostygnięcia. Teraz zrób zaczyn. Rozkruszone drożdże wymieszaj z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie roztop i ostudź masło. Do dużej miski wsyp resztę mąki, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier, sól i roztopione masło. Zagnieć ciasto, możesz użyć robota kuchennego.

Domowa chałka najlepsza na deser

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 części. Uformuj 6 równych kawałków, a wałki lekko rozwałkuj. Wzdłuż każdego wałka nałóż budyń. Sklej brzegi i zroluj w wałek. Z 3 wałków zapleć warkocz, końce zlep i podwiń pod spód.

Chałkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i grubo oprósz cukrem. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu od razu podawaj. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić naleśniki tiramisu. Informowaliśmy o tym, czy kwiaty magnolii są jadalne. 

chałka
Fot. Canva/IP Galanternik 

Źródło: domowe-wypieki.pl