Domową chałkę z budyniem piekę co kilka dni. Wcześniej nie miałam pojęcia, że to takie proste
![chałka](https://images.iberion.media/images/1920/chalka_4cc121b7af.jpg)
Domowa chałka z budyniem to prawdziwy rarytas. Nie tylko pyszna, ale też łatwa w przygotowaniu, często gości na moim stole. Dlatego każdemu polecam przepis na ten znakomity wypiek. Smakuje idealnie o każdej porze dnia.
Domowa chałka z budyniem pełna smaku
Jeśli uwielbiasz domowe wypieki, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu zrobisz puszystą, delikatną i pełną budyniu chałkę. Jej przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. Drożdżowe wałki pełne są pysznego kremu. Zaplatasz je jak warkocze.
Wkrótce już cieszysz się niebiańskim smakiem. Puszysta i pyszna domowa chałka z budyniem będzie idealna na deser lub jako słodka przekąska. Zjesz ją ze smakiem i z chęcią sięgniesz po kolejną porcję. Poniżej znajdziesz prosty przepis na ten specjał.
![chałka](https://images.iberion.media/images/origin/chalka_fa8df3839a.jpg)
Jak upiec domową chałkę z budyniem?
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1 szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży
- ½ szklanki masła
- ½ szklanki cukru
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Składniki na nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 350 ml mleka
- cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu
Przygotowanie chałki zacznij od zrobienia nadzienia. Budyń ugotuj według przepisu, dodaj cukier i użyj tylko 350 ml mleka. Zostaw do ostygnięcia. Teraz zrób zaczyn. Rozkruszone drożdże wymieszaj z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie roztop i ostudź masło. Do dużej miski wsyp resztę mąki, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier, sól i roztopione masło. Zagnieć ciasto, możesz użyć robota kuchennego.
Domowa chałka najlepsza na deser
Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 części. Uformuj 6 równych kawałków, a wałki lekko rozwałkuj. Wzdłuż każdego wałka nałóż budyń. Sklej brzegi i zroluj w wałek. Z 3 wałków zapleć warkocz, końce zlep i podwiń pod spód.
Chałkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i grubo oprósz cukrem. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu od razu podawaj. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić naleśniki tiramisu. Informowaliśmy o tym, czy kwiaty magnolii są jadalne.
![chałka](https://images.iberion.media/images/origin/chalka_2dabc66b74.jpg)
Źródło: domowe-wypieki.pl
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_schabowe_37b3c1e2dc.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_81d9e37264.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Zico](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T222551_469_a5fc86429a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)