Babcia Zosia robi bajeczne ogórki po papiesku. Biją na głowę kiszone i małosolne
Te ogórki z rodzynkami są inne od wszystkich. Mają niezwykłą nutkę słodyczy, której towarzyszy wyrazisty smak pieprzu i czosnku. Raz spróbujesz i zapomnisz na długo o ogórkach kiszonych i małosolnych. Te papieskie są numerem 1!
Zdrowie z ogórków- ciesz się ich smakiem
Ogórki kiszone lub małosolne kiedyś mogą się znudzić. Dlatego warto spróbować innej wersji tego pasteryzowanego warzywa. Dodatki zaskakują, ale jednocześnie dodają wyrazistego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że ogórki są bardzo zdrowym i wartościowym warzywem.
Zawierają witaminy A, C, E i K. Oprócz tego są bogate w takie składniki mineralne jak: potas, wapń, magnez i fosfor. Znajdziemy w nich mnóstwo błonnika pokarmowego, który poprawia działanie układu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Spożywanie ogórków redukuje bóle migrenowe głowy, bóle gardła i chroni przed grzybicą.
Jak przygotować ogórki po papiesku?
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 3 łyżki soli
- ½ kg cukru
- 1 ½ szklanki wody
- 500 ml octu
- koper
- 7 ząbków czosnku
- 14 kulek pieprzu
- rodzynki
Ogórki należy pokroić w słupki i posolić. Tak przygotowane ogórki odstawiamy. Z cukru, wody i octu gotujemy zalewę. Przygotowujemy słoiki, do których wkładamy po 1 ząbku czosnku, 2 kulki pieprzu i po około 15 rodzynek.
Do słoików ciasno wkładamy ogórki, zalewamy je zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy po 5 minut. Przepis jest bardzo precyzyjny. Ogórki zyskują słodko-ostry smak. Są idealnym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek i kanapek. Ciekawym dodatkiem są w przepisie babci Zosi-rodzynki.
Rodzynki- pełne błonnika i witamin
Rodzynki produkowane są z bezpestkowych winogron. W procesie suszenia zachowują przeciwutleniacze, zapewniają też naturalną słodycz dla naszych kubków smakowych. Rodzynki pełne są błonnika, potasu, żelaza i nie zawierają cholesterolu oraz tłuszczów nasyconych.
Jedzenie rodzynek wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. Owoce te zawierają polifenole, które zwalczają wolne rodniki. Chronią te przed chorobą Alzheimera i demencją . Warto włączyć je do swojej diety i cieszyć się pysznym smakiem. Pisaliśmy o przepisie na ogórki kiszone z 1895 roku. Podawaliśmy też przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler.
Źródło: lubieessc.blogspot.com