Smakosze.pl

Facebook/ Robert Makłowicz, Canva

Nie do wiary, jak Makłowicz gotuje rosół. Trick z cebula zaskoczy nawet babcie

23 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Rosół jest zupą, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Kojarzy się z domową kuchnią mam i babć. Jest pyszny, sycący i zdrowy. Robert Makłowicz stosuje trick z cebulą. Poznaj, co z nią robi znany kucharz.

Rosół-kultowe danie nie tylko kuchni polskiej

Rosół jedli już ponoć Neandertalczycy, którzy przygotowywali go z twardych kawałków mięsa i warzyw. Nazwa tej sycącej zupy wzięła się od słowa rozsolić, co miało związek z mięsem, które konserwowano za pomocą soli. Żeby były zdatne do spożycia, trzeba było mięso rozsolić, czyli wymoczyć. Wiele osób wciąż przed gotowaniem rosołu-moczy mięso.

Rosół ma wyjątkowe właściwości smakowe, ale też lecznicze. Podaje się go chorym podczas przeziębienia i osłabienia. Ta zupa pełna jest witamin z grupy B i składników mineralnych. Zawiera dużo białka, ale też magnezu i żelaza. Dostarcza też naszemu organizmowi kolagen, który odpowiada za odbudowę tkanek, skóry i kości. Jak przygotować rosół idealny? Robert Makłowicz ma pewien trick.

ciasto kawowe

Wsyp kawę do jogurtu. Takiego efektu się nie spodziewasz

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować rosół Roberta Makłowicza?

Składniki:
  • pół kurczaka
  • antrykot wołowy pół kg
  • 2 litry wody
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • cebula spalona na ogniu
  • por
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Mięso należy włożyć do garnka i zaleć zimną wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, garnek wstawiamy na gaz. Gotujemy godzinę na małym ogniu i w między czasie zbieramy szumowiny. Warzywa myjemy, obieramy i dodajemy do zupy.

Teraz pora na trick Roberta Makłowicza. Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy do wywaru. Rosół gotujemy jeszcze 2 godziny na małym ogniu. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Robert Makłowicz podaje tę zupę z makaronem i kawałkami mięsa. Jest zagorzałym przeciwnikiem serwowania rosołu z ziemniakami, co robi wielu Polaków.

Opalana cebula-trick Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz do rosołu dodaje opalaną cebulę. Taki trick sprawi, że cebula dużo bardziej intensywnie będzie wydzielała swój aromat podczas gotowania rosołu. Ten patent ma wpływ też na kolor zupy. Dzięki dodaniu opalanej cebuli kolor stanie się złocisto-brązowy.

Cebulę opalamy na palniku. Wystarczy minimalny ogień i warzywo będzie gotowe w kilka minut. Niektórzy do opalania cebuli wykorzystują piekarnik. Natomiast, gdy mamy kuchenkę indukcyjną, to przekrojoną cebulę na pół wkładamy na suchą patelnię. Dzięki cebuli rosół będzie miał wyjątkowy smak. Podawaliśmy też przepis na pieczony rosół. Polecaliśmy wrzucenie kostki lodu do rosołu. To przydatny trick.

rosół

Źródło: haps.pl

cukinia kiszona

Zapomnij o ogórkach. Kiszona cukinia jest jeszcze większym rarytasem

CZYTAJ DALEJ
tort komunijny

Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >