Smakosze.pl Przepisy Babcine naleśniki z białym serem. 1 przyprawa i 1 czynność zapewniają im niepowtarzalny smak
canva/Marihna-kitchen

Babcine naleśniki z białym serem. 1 przyprawa i 1 czynność zapewniają im niepowtarzalny smak

19 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybki i sycący posiłek? Koniecznie przygotuj naleśniki z białym serem według babcinej receptury. Babcia do nadzienia dodaje cynamon. Gotowe naleśniki podgrzewa nie na oleju, a na maśle klarowanym, co podkreśla smak całej potrawy.

Naleśniki nadziej z białym serem. Nie ma lepszego dodatku

Naleśniki są świetnym pomysłem na śniadanie na słodko, obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Placki są cienkie, delikatne, waniliowe. Podane z twarogiem doprawionym cynamonem smakują obłędnie.

Naleśniki z twarogiem są niezwykle sycące i dostarczą nam energii na wiele godzin. Babcia słodkie placuszki smaży na maśle klarowanym. W ten sposób dodaje im niepowtarzalnego aromatu.

Ciasto na naleśniki nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Powinno być lejące i łatwo rozprowadzać się po patelni. Wtedy placki wyjdą cienkie, delikatne i rumiane. Naleśniki smażymy na małej ilości tłuszczu.

Najgorszy błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda

Babciny przepis na pożywne naleśniki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • masło klarowane do smażenia

Dodatkowo:

  • 250 g białego sera
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3- 4 łyżki cukru
  • mielony cynamon do smaku

Jak zrobić naleśniki z białym serem i cynamonem?

Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski. Wlej mleko, wbij jajka i wsyp cukier z wanilią . Całość miksuj na wysokich obrotach, dolewając wodę gazowaną. Gdy ciasto będzie miało lejącą konsystencję, odstaw je na 20-30 minut.

Przygotuj nadzienie: twaróg wymieszaj ze śmietaną i cukrem. Dopraw do smaku cynamonem. Naleśniki posmaruj przygotowanym farszem, złóż na cztery lub zwiń w rulon i podsmaż na rozgrzanym maśle.

Pomysł na równie smaczne dania? Racuchy z jabłkiem i placki twarogowe . Słodkie obiady pokocha cała rodzina.

naleśniki.jpg

Jest skarbnicą zdrowia, a pomijamy ją w diecie. Nie ma lepszej sałaty
Bananowe racuchy z 2 składników. Ekspresowy patent na uwielbiane placki
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy