Smakosze.pl Przepisy Banana rozdrabniam widelcem i dodaje kilka składników. Szybko mam mega deser
YouTube/@Obfite jedzenie

Banana rozdrabniam widelcem i dodaje kilka składników. Szybko mam mega deser

21 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Obiad gotowy, ale zapomniałaś o deserze? Nic strasznego. Z tym przepisem zrobisz szybki deser. Sprawdź, czy masz banany i zaczynamy.

Szybki deser bananowy

Wszyscy kochamy desery, ale nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. To wcale nie musi wiązać się z dużymi umiejętnościami i poświęceniem. Najlepsze są takie, których przygotowanie nie zajmuje całego dnia.

Ważne jest też to, aby nie były zbyt słodkie, ani kaloryczne. Ten deser składa się z banana, który dostarczy błonnik oraz z płatków owsianych. Będzie też czekolada, ale gorzka. To, co zaczynamy?

krojony banan.jpg
Canva/@SouthernLightStudios
Zdrowsze są jabłka czy banany? Mało kto umie odpowiedzieć na to pytanie

Banan i co jeszcze?

Szybki deser z dosłownie paru składników, które masz w kuchni. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Obfite jedzenie, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 30 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g śmietany 18%

Jak zrobić pyszny deser?

Przygotowanie deseru zacznij od zagotowania mleka, którym zalejesz płatki owsiane . Wymieszaj i pozostaw do namoczenia. Banana obierz ze skóry, pokrój na kawałki i rozgnieć na papkę za pomocą widelca . Do owocu dodaj jajko i wymieszaj.

Wsyp kakao, proszek do pieczenia. Całość wymieszaj na masę o jednolitej konsystencji . Następnie dodaj namoczone w mleku płatki. Wymieszaj, a całość umieść w małym naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni .

W garnku rozpuść czekoladę. Wlej mleko i wymieszaj. Następnie równomiernie rozprowadź czekoladę na upieczonej masie bananowej . Odstaw do lodówki, aby czekolada stężała, a potem zostaje ci tylko podawać gościom. Będzie słodko i pysznie. Sprawdź, co zrobić z parówek i chleba oraz co Strzelczyk robi ze schabu .

mieszanie czekolady.jpg
Canva/@Daria Buti's Images
Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch
Zamówili nad Morskim Okiem 3 placki ziemniaczane. Cena brzmi jak żart, jednak to nic przy kiełbasie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy