Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.01.2024 15:54

Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch

zawijanie ciasta
YouTube/@Appetizing.tv-Baking Recipes

Szukasz przepisu na zaskakującą przystawkę lub przekąskę? Trafiłaś idealnie. Pieczone ogórki kiszone szokują, ale uwierz mi, że w towarzystwie ciasta, sera i szynki smakują wybornie.

Ogórki kiszone pieczone w cieście?

Z ciasta francuskiego zrobisz dosłownie wszystko. Sprawdzi się idealnie jako baza pod słodkie ciasteczka lub rogaliki. Zrobisz też z niego świetną tartę na obiad lub słone przekąski na imprezę.

W tym przepisie również wykorzystasz ciasto francuskie, które jest łatwo dostępne i pasuje do wszystkiego. Nawet do ogórków kiszonych jak w tym przepisie. 

ciasto francuskie.jpg
Canva/@vinicef
Zamówili nad Morskim Okiem 3 placki ziemniaczane. Cena brzmi jak żart, jednak to nic przy kiełbasie

Co będzie potrzebne?

Do zrobienia tej przekąski przygotuj dosłownie parę składników. Przygotowanie jest tak szybkie, że nawet nie zdążysz się obejrzeć, a przed tobą pojawi się gotowe danie. Podobny pomysł na taką przekąskę znajdziesz na kanale Appetizing.tv-Baking Recipes, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 100 g twojej ulubionej szynki
  • 100 g sera żółtego w plastrach
  • 3 ogórki kiszone
  • 30 g musztardy
  • 1 żółtko

Jak to zrobić?

Zacznij od rozwinięcia ciasta francuskiego. Następnie posmaruj je musztardą, zostawiając po 2 centymetry marginesu z każdej strony. Ułóż gęsto plasterki szynki i przykryj je warstwą sera w plastrach. Ogórki pokrój na cienkie plastry i ułóż je na serze. 

Całość zawiń w rulon jak naleśnika. Na końcu nieposmarowaną krawędź ciasta przyklej do rulonu, aby całość się nie rozpadła. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a po chwili umieść rulon z ciasta francuskiego. W miseczce rozmieszaj żółtko i posmaruj nim wierzch ciasta. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pokrój na kawałki i podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Zdziwisz się, jak dobrze smakuje. Sprawdź, co możesz zrobić z piersi kurczaka oraz jak zrobić surówkę idealną do obiadu

ogórki kiszone.jpg
Canva/@guliver-max