Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Parówki zawijam w chlebie z serem i panieruję. Po usmażeniu smakują nieziemsko
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.01.2024 16:09

Parówki zawijam w chlebie z serem i panieruję. Po usmażeniu smakują nieziemsko

parówki na patelni
YouTube/@Ricette Fresche

Jeżeli lubisz niestandardowe dania, koniecznie spróbuj tego przepisu. Składniki są tanie, a wykonanie bardzo szybkie. Co najważniejsze to danie ma niespotykany smak.  

Parówki i ser?

Parówki i ser to najlepsze połączenie. Nie tylko w klasycznym wydaniu śniadaniowym, czyli gotowane parówki i kanapka z serem. Te dwa składniki można również dodać do ciasta francuskiego i zrobić popularną przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.

Ten przepis podsunie Ci nie tylko dobry pomysł na szybkie śniadanie, ale i na smakołyki w gronie znajomych. Będą w szoku, co nowego upichciłaś.

parówki.jpg
Canva/@Christian-Fischer

 

W głowie się nie mieści, co Strzelczyk robi z kawałka schabu. Przy tym kotlety mogą się schować

Co oprócz parówek?

Do przygotowania tego dania składniki nie są drogie. Wszystkie powinnaś mieć w swojej kuchni. Zatem do dzieła. Podobny przepis znajdziesz na kanale Ricette Fresche, skąd pochodzi zdjęcie wyróżniające do tego artykułu.

Składniki:

  • 4 parówki
  • 1 jajko
  • 4 kromki chleba
  • 4 plastry sera żółtego
  • bułka tarta
  • pieprz 
  • sól

Jak zrobić parówki, aby smakowały inaczej?

Na patelni rozgrzej olej. Parówki podsmaż, aż się zarumienią. Z chleba odkrój skórki, a miękką część rozwałkuj na cienki placek. Połóż na nim ser, parówkę i zawiń w rulon. Do miski wbij jajko, dolej mleko, dodaj pieprz i sól, a następnie wymieszaj. 

Przygotowane wcześniej rulony z parówkami obtocz w jajku i bułce tartej. Układaj na rozgrzanej wcześniej patelni. Smaż, aż panierka się zarumieni. Podawaj z ketchupem lub z Twoim ulubionym dipem. Sprawdzi się idealnie na śniadanie lub jako przekąska. Przeczytaj, czy zdrowsze są jabłka, czy banany oraz co niesamowitego możesz zrobić ze skórek mandarynek.

olej na opatelni.jpg
Canva/@pixelshot