Bardowska gotuje rosół inaczej niż wszyscy. Dla naszych babć byłoby to nie do pomyślenia
Gwiazda telewizyjnego programu „Rolnik szuka żony”, a także mediów społecznościowych, podzieliła się swoim przepisem na rosół. Gotuje go na klasycznym miksie mięsa drobiowego i wołowego, ale obrabia je zupełnie inaczej niż nakazuje tradycja.
Rosół Bardowskiej
Kariera Ani Bardowskiej zaczęła się od programu „Rolnik szuka żony”. Ponieważ Grzegorz Bardowski żonę znalazł, ta, doczekawszy się dwójki dzieci, zajmuje się domem i profilami w mediach społecznościowych. Dzieli się tam poradami i przepisami kulinarnymi .
Jednym z nich jest ten na rosół . Okazuje się, że sposób, według którego gwiazda przygotowuje to danie, różni się od większości swoich odpowiedników . Tradycyjny rosół gotujemy przecież na surowym mięsie. Zalewamy je zimną wodą i szumujemy, a potem wygotowujemy smak.
Rosół z przypieczonego mięsa
Bardowska ma inny pomysł. Mięso przed ugotowaniem piecze . Dzięki temu rosół ma nabrać głębi smaku. Warzyw gospodyni już nie podpieka, nie licząc oczywiście cebuli, która obrobiona w ten sposób nadaje niezwykłego smaku i przede wszystkim koloru wywarowi. Bardowska zdradza, że przepis ten zainspirowało Koło Gospodyń Wiejskich.
Składniki
- 1 cały kurczak
- Szponder wołowy
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Por
- Cebula
- Natka pietruszki i lubczyk
- Sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe
Sposób na wywar z pieczonego mięsa
Mięso oprószamy solą i układamy w całości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut .
Warzywa kroimy w mniejsze kawałki , pora związujemy, by mieścił się do garnka. Cebulę przekrawamy na pół i pieczemy na suchej patelni, aż będzie opalona.
Wszystkie składniki, razem z upieczonym mięsem, umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny .
Wypróbuj też przepisy na polonezy schabowe Wachowicz i dżem gruszkowy .