Smakosze.pl Porady Bez garnka i bałaganu, tak sparzam kapustę na gołąbki. Jest gotowa w 20 minut, nie ma lepszego sposobu
Screen z filmu na kanale YouTube Smaczny.tv

Bez garnka i bałaganu, tak sparzam kapustę na gołąbki. Jest gotowa w 20 minut, nie ma lepszego sposobu

12 września 2023

Czy wiecie jak sparzyć kapustę na gołąbki? Prosta kulinarna sztuczka znacznie przyspieszy przygotowanie potrawy. Do skorzystania z niej nie potrzeba wiele. Obejdzie się nawet bez garnka.

Przygotowanie kapusty na gołąbki może być proste

Najbardziej mozolną czynnością podczas robienia gołąbków jest chyba rozdzielenie liści kapusty. Trzeba je zmiękczyć — ale nie za bardzo, by się nie porwały i utrzymały farsz. Najczęściej wkłada się warzywo do wrzątku.

Technika ta jest skuteczna, ale mało wygodna i może doprowadzić do poparzeń. Na szczęście sparzanie kapusty można przeprowadzić znacznie prościej. Przyda się worek z plastiku i gorąca woda. Szczegóły procedury opisujemy w dalszej części artykułu.

Gołabki z kapusty z worka.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smaczny.tv
Ta surówka króluje w mojej kuchni od końca wakacji. Rodzina za nią przepada, podstawą jest sezonowe warzywo

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka?

Zaczynamy od nacięcia kapusty na krzyż na szczycie — w ten sposób łatwiej się „otworzy”. Umieszczamy ją w folii , upewniając się, że uda nam się łatwo ją naciągnąć na warzywo, a obok niego pozostało jeszcze nieco wolnej przestrzeni.

Teraz wystarczy już tylko wlać 1,5 gorącej wody — takiej prosto z czajnika — zamknąć worek szczelnie i pozostawić warzywo w takiej „kąpieli” na 20 minut. Po tym czasie z łatwością wyjmiemy pojedyncze liście, które świetnie sprawdzą się jako materiał na gołąbki.

Jakie gołąbki zrobić?

Rodzaj farszu do gołąbków czy wybór odmiany warzywa, które do nich wykorzystamy to kwestia preferencji. Warto jednak zwrócić uwagę na nietuzinkowe połączenia smakowe, które odmienią nasze spojrzenia na to danie.

Zamiast farszu mięsno-ryżowego można wykonać smaczne danie z soczewicą, pieczarkami i serem feta . Być może skusi was też z nakomita wersja z ziemniakami i boczkiem — jest bardzo sycąca.

gołąbki.jpg
Canva / egiss
Weź natkę pietruszki i przełóż ją przez tarkę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Pokroiłam pomidory, zalałam olejem i włożyłam do piekarnika. Nie mogłam uwierzyć, jak dobre wyszły
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy