Smakosze.pl Przepisy Bez tarcia i smażenia. Hitowe placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Screen z filmu na kanale YouTube @thermoankaa1844

Bez tarcia i smażenia. Hitowe placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

14 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale nie znosisz ich przygotowywać? Znamy na to doskonałą radę. Ugotuj ziemniaki, rozgnieć i zapiecz z ulubionymi przyprawami. Rewelacyjna przekąska robi się sama, a smakuje wybornie.

Gniecione ziemniaki, czyli placki ziemniaczane inaczej

Przygotowanie placków ziemniaczanych jest dość uciążliwym procesem. Nic dziwnego, że co i raz szukamy sposobu na uniknięcie konieczności tarcia ziemniaków. Poniższy sposób jest łatwy i obłędnie pyszny. Nie musisz nawet obierać warzyw.

Placki za każdym razem możesz przyprawić inaczej. Dzięki czemu szybko się nie znudzą. Podaj je z ulubionym sosem lub bez żadnych dodatków. Ten patent to idealne rozwiązanie zarówno na filmowy wieczór, jak i imprezę.

Dosyp kilka łyżek do wrzątku. Brukselka już nigdy nie będzie gorzka

Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • średniej wielkości ziemniaki
  • sól
  • przyprawy wedle uznania (np. papryka słodka, zioła prowansalskie, itp.)

Jak zrobić najlepsze i najszybsze placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?

Ziemniaki na placki ziemniaczane dokładnie wyszoruj . Następnie warzywa włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj na średniej mocy palnika do momentu, aż będą zupełnie miękkie .

Jeszcze ciepłe kartofle wyjmuj po kolei z wody . Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca rozgniataj każdego ziemniaka z osobna na płaski, niezbyt cienki placek . Na koniec posyp całość solą i wybranymi przyprawami .

Placki ziemniaczane z gniecionych ziemniaków wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C . Piecz do chrupkości przez ok. 30 minut . Gotową przekąskę podawaj na ciepło. Placki ziemniaczane idealnie komponować będą się np. z prostym sosem czosnkowym . Do przekąski jak znalazł będzie domowy majonez doprawiony przez samą Dodę . W tym urządzeniu placków ziemniaczanych jeszcze nie robiliście .

Źródło: YouTube @thermoankaa1844

Nacięła cytryny, obsypała solą i wsadziła do słoika. Niewiarygodne co jej wyszło
Nie tylko ceny majonezu wołają o pomstę do nieba. Bosacka spojrzała na etykiety i zamarła
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy