Nacięła cytryny, obsypała solą i wsadziła do słoika. Niewiarygodne co jej wyszło
Kiszone cytryny są smacznym dodatkiem do mięs oraz warzyw. Jak pokazała jedna z tiktokerek, ich przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczą owoce, woda, trochę przypraw i czas. Musicie spróbować.
Przepis na znakomite kiszone cytryny
Zrobienie niebagatelnego dodatku do potraw inspirowanego kuchnią Maroka zajmie wam dosłownie kilka chwil. Wystarczy wcześniej zaopatrzyć się w wyparzony i szczelny słoik oraz kilka produktów. Smakołyk bije na głowę klasyczne polskie kiszonki.
Składniki:
- 8 cytryn
- 300 ml wody
- około 150 g soli morskiej
- 3-4 goździk
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 liście limonki kaffir
- mały kawałek kory cynamonu (opcjonalnie)
Jak zrobić kiszone cytryny? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od dokładnego umycia i sparzenia owoców. Z trzech owoców wyciskamy sok. Pozostałe nacinamy w ćwiartki, tak by nie rozciąć ich w pełni. W każdej umieszczamy po łyżeczce soli. Układamy je w słoiku dość ciasno.
Dodajemy przyprawy w kawałku, po czym wlewamy sok z owoców. Z wody i 100 g soli sporządzamy roztwór. Uzupełniamy nim słoik tak, aby zawartość znalazła się pod powierzchnią płynu i zamykamy naczynie. Kiszone cytryny odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 4 tygodnie.
Jak podać kiszone cytryny?
Przysmak doskonale wzbogaci mięsne potrawy, zwłaszcza te duszone. Będzie też znakomicie komponował się z warzywami np. z pieczonymi marchewkami czy burakami. Z powodzeniem dodacie je też do niektórych sałatek.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe kiszonki. Szczególnie polecamy pełną charakteru kapustę pekińską po koreańsku. Być może skuszą was też znakomite ogórki po amerykańsku.
Źróło: TikTok/kulinarneprzygodygatity