Smakosze.pl

canva/MalyDesigner

Dosyp kilka łyżek do wrzątku. Brukselka już nigdy nie będzie gorzka

14 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Brukselka nie należy do ulubionych warzyw Polaków. Wielu osobom nie odpowiada jej goryczka, które w łatwy sposób można się pozbyć. Wystarczy wsypać do wrzątku trochę cukru. Efekty będą zachwycające.

Jak gotować brukselkę, by nie była gorzka?

Warzywo przed przyrządzeniem musi być odpowiednio oczyszczone. Zewnętrzne liście warto usunąć — zazwyczaj są twardsze i nieco żółtawe. By przyspieszyć czas przygotowania brukselki, dobrze jest też naciąć końcówki w krzyż.

Najistotniejszym elementem będzie jednak dodanie cukru do wrzątku. Na każdy litr płynu powinna przypadać 1 łyżeczka przyprawy. Wsypać trzeba też sól, ale w niewielkiej ilości. Ten dodatek zapobiegnie uzyskaniu mdłego warzywa.

Surówka z kapusty pekińskiej z czosnkiem

Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi 1 dodatku

CZYTAJ DALEJ

Co jeszcze jest ważne podczas gotowania brukselki?

Warzywa nie można rozgotować. Optymalny czas przyrządzania wynosi około 5 minut. Garnek z brukselką musi też pozostać odkryty, by przykry zapach nie został skumulowany w małych kapustkach.

By natomiast zachować piękny kolor warzywa i zakończyć gotowanie, bezpośrednio po odcedzeniu trzeba je zalać zimną wodą. Warto wrzucić do niej dodatkowo lód — pomoże szybko schłodzić brukselkę.

Jak podać brukselkę?

Mała kapustka świetnie smakuje z wieloma sosami. Można ją tradycyjnie okrasić bułką smażoną na maśle, lecz nie jest to najzdrowsza opcja. Polecamy dodanie pysznej miodowej polewy i dodanie do niej posiekanych orzechów np. ziemnych. W tej postaci można brukselkę jeść nawet solo.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przyrządzenie zimowego warzywa. Szczególnie ciekawą jest przekąska w cieście piwnym . Sprawdźcie też koniecznie brukselkę zapiekaną z czosnkiem .

Brukselka jest pyszna.png
canva/Bartosz Luczak
Kiszone cytryny

Nacięła cytryny, obsypała solą i wsadziła do słoika. Niewiarygodne co jej wyszło

CZYTAJ DALEJ
Bosacka bierze pod lupę majonez

Nie tylko ceny majonezu wołają o pomstę do nieba. Bosacka spojrzała na etykiety i zamarła

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Czym się różni żurek od białego barszczu? 1 detal jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Porady

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę
Czytaj więcej >

Porady

Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu
Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal
Czytaj więcej >

Porady

Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować
Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]