Bez zimnych nóżek nie ma u mnie Wielkanocy. Wszyscy je zachwalają, sekret tkwi w jednym dodatku
Jak Wielkanoc, to zimne nóżki. Ta znakomita przekąska stała się już świąteczną tradycją w moim domu. Rodzina i goście się nią zajadają. Wszystko dzięki temu, że do galarety dodaję pewien smaczny rodzaj mięsa.
Zimne nóżki najlepsze na Wielkanoc
Moja rodzina uwielbia zimne nóżki. Co roku przyrządzam je na Wielkanoc i nie wyobrażam już sobie tych świąt, bez tej potrawy. Znakomite mięso , warzywa i pyszna galareta, która najlepiej smakuje z sokiem cytryny lub dodatkiem sosu chrzanowego. Danie wychodzi, że palce lizać.
Sekretem tego smaku jest golonką, którą dodaję do zimnych nóżek. Do tego marchewka, czosnek, przyprawy i pyszna zimna przekąska na Wielkanoc będzie gotowa. Rodzina już na nią czeka, a ja polecam każdemu ten przepis na wyborne zimne nóżki.
Jak zrobić zimne nóżki z golonką?
Składniki:
- 4 nóżki wieprzowe
- 1 golonka
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- opieczona cebula
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- pieprz
- sól
Przygotowanie dania zacznij od oczyszczenia nóżek i golonki oraz umycia ich. Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą, by były przykryte. Dodaj warzywa, przyprawy, ale nie sól . Gotuj na wolnym ogniu przez 4 godziny. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru.
Wywar dopraw solą, pieprzem i przecedź. Mięso pokrój na małe kawałki. To samo zrób z marchewką i pietruszką. Ułóż te składniki na dnie miseczek lub innych foremek. Zalej wywarem, a następnie ostudź. Włóż do lodówki, by zimne nóżki stężały.
Zimne nóżki kuszą smakiem
Zimne nóżki z dodatkiem golonki smakują znakomicie. Podaj je z dodatkiem soku z cytryny lub octu. U mnie w domu jada się je z sosem chrzanowym, który dodatkowo podkręca smak tego dania. Jeszcze świeże pieczywo i zimne nóżki w mgnieniu oka znikają ze stołu.
Polecam ten przepis na tę smaczną przekąskę. Gwarantuje, że zachwyci rodzinę i gości w Wielkanoc . W moim domu już dawno stała się świątecznym hitem. Pisaliśmy o tym, czy można jeść jelito białej kiełbasy. Rozmawialiśmy też z kucharzem Tomaszem Królikowskim o wielkanocnych i wiosennych smakołykach.