Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój jabłka, ułóż na cieście i obsyp cynamonem. Ten deser to hit w moim domu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.03.2024 09:20

Pokrój jabłka, ułóż na cieście i obsyp cynamonem. Ten deser to hit w moim domu

jabłka ułożone na blaszce
Fot. YouTube/SABINA fodee

Nie znam lepszego deseru. Z tym przepisem zrobisz bardzo szybko, a przede wszystkim smacznie. Sprawdzi się idealnie w roli słodkiej przekąski. Poznaj przepis i zaskocz rodzinę nawet dzisiaj. To ciasto jest niesamowite.

Najlepszy deser z jabłek

Ten deser jest doskonały pod każdym względem. Składniki są łatwo dostępne, a wszystkie razem smakują wybornie. Jego słodycz bierze się przede wszystkim z jabłek, czyli z owoców, które zawierają wiele cennych witamin i sporo błonnika. 

Ciasto wychodzi idealnie za każdym razem. Sprawdzi się nie tylko jako deser po obiedzie, ale też jako składnik podwieczorka. Z całą pewnością przypasuje twojej rodzinie. Przekonasz się o tym sama, robiąc go z tego przepisu. Spróbujesz i nie pożałujesz.

obieranie jabłek.jpg
Fot. Canva/alfernec
Zapomnij o moczeniu schabu w mleku, jest znacznie lepszy sposób. Kotlety nigdy nie były tak pyszne

Jabłka i kilka składników

Głównym składnikiem tego deseru są jabłka. Oprócz nich będziesz potrzebowała także składniki na ciasto. Tylko z nim deser będzie wyśmienity. Sprawdź, co będzie ci potrzebne na liście umieszczonej poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale SABINA fodee, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 2 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 150 g śmietany 18%
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • cynamon
  • sól

Przepis na ciasto z jabłkami

Do miski przełóż śmietanę i wbij dwa żółtka. Wsyp cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę i włóż masło. Zagnieć. Kiedy składniki się połączą, wsyp odrobinę soli oraz proszku do pieczenia. Wlej przygotowaną wcześniej masę i połącz składniki w jednolite i gładkie ciasto. Odstaw.

Jabłka obierz. Przekrój na pół i wydrąż z nich gniazda z nasionami. Ciasto podziel na pół. Każdą część rozwałkuj na cienki placek. Jeden arkusz ciasta przełóż na papier do pieczenia. 

Na cieście ułóż w odstępach połówki jabłek. Luki pomiędzy owocami posmaruj białkiem. Jabłka posyp cynamonem. Drugim plackiem przykryj jabłka. Ciasto sklej na brzegach oraz pomiędzy jabłkami. 

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Na koniec posyp wierzch deseru cukrem pudrem. Krój na kawałki i gotowe. Sprawdź przepis na najszybszy obiad oraz poznaj sposób na świąteczny pasztet

Projekt bez nazwy-6.jpg
Fot. YouTube/SABINA fodee