Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez glutenu i ulepszaczy smaku. Wielkanocna babka Lewandowskiej jest lepsza niż z cukierni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.03.2024 22:01

Bez glutenu i ulepszaczy smaku. Wielkanocna babka Lewandowskiej jest lepsza niż z cukierni

babka Anny Lewandowskiej
canva/StudioBarcelona; IG/annalewandowska Czytaj więcej: https://smakosze.pl/lewandowska-piecze-babke-z-samych-zdrowych-skladnikow-bez-glutenu-i-sztucznych-ulepszaczy-smaku-em-md-040423

Ten przepis na babkę pochodzi od samej Ani Lewandowskiej. Znana dietetyczka, podobnie jak większość Polaków, nie wyobraża sobie Wielkanocy bez tego ciasta. Lewa jednak pokazuje zdrowszą, bezglutenową wersję.

Bezglutenowa babka

„Święta, święta i po świętach” – mawiamy, klepiąc się po brzuchach i wplatając w rozmowę obowiązkowe żarty o jeszcze jednym serniczku. Jednak doskonałe menu wielkanocne można przygotować w wersji light. Tak, tak – dotyczy to nawet tradycyjnej baby. Taką właśnie proponuje Ania Lewandowska.

Moja zdrowsza wersja standardowo jest bez glutenu, co nie znaczy, że jest mniej smaczna, bo smakuje wyśmienicie. Zyska na tym Twoje zdrowie i figura.  Rodzina pewnie też nie będzie miała nic przeciwko – chwali swój przepis Lewandowska.

babka wielkanocna
fot. Canva
Czy można zjeść jelito białej kiełbasy? Tak, ale jest ważny warunek

Wielkanocna baba od dietetyczki

Sekretem przepisu odchudzonego o gluten jest pominięcie mąki pszennej. W przepisie Lewej zastępuje ją mąka ryżowa oraz wiórki kokosowe. Babka rzeczywiście nie traci więc wiele – a być może nawet zyskuje – na smaku.

Składniki

  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 5 białek jajka
  • 60 ml miodu
  • 60 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu lub ekstraktu waniliowego
  • Garść rodzynek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (64% lub 85% kakao)

Pieczemy babkę bez glutenu

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i wiórki kokosowe i mieszamy. Białka wlewamy do kielicha miksera i na wolnych obrotach ubijamy je, dodając powoli miód, aromat waniliowy, rozpuszczone masło i całe jajko.

Powoli do ciasta dosypujemy mąkę z wiórkami i całość dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodajemy garść sparzonych rodzynek i upewniamy się, by były równomiernie rozłożone w masie. W końcu każdy ma prawo do swojego kawałka dla osłody.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką ryżową formy na babę i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Można też udekorować babę skórką pomarańczową.

Wypróbuj też przepis na sos tatarski według siostry Anastazji i roladkę z piersi kurczaka.

babka z cukrem pudrem
fot. Canva