Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler
Gołąbki z przepisu Magdy Gessler różnią się od klasycznej receptury jednym, wyjątkowo ważnym szczegółem. Gwiazda TVN-u nie dodaje do nich bowiem ani grama mięsa. Zamiast niego w kapustę zawija się farsz, w którym główną rolę grają ziemniaki.
Wyjątkowa receptura gołąbków Magdy Gessler nie kończy się jednak jedynie na zamianie mięsa z ziemniakami. Są one duszone w sosie złożonym ze śmietany, bulionu i soku po kiszeniu kapusty.
W taki sposób Gessler uzyskuje kremowy sos o intensywnym smaku, a farsz gołąbków jest wyjątkowo delikatny i wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Poniższa receptura została użyta w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" mającym miejsce w Jaśle - miejscowości, w której takie gołąbki są bardzo popularne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler
Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich.
Składniki:
1 główka kapusty
700 dag ziemniaków
2 cebule
1 jajo
pół szklanki śmietany
pół szklanki soku z kiszonej kapusty
pół szklanki bulionu drobiowego
majeranek
sól
pieprz
smalec
Na początku usuń głąb ze środka kapusty, następnie oczyszczoną z wierzchnich liści zanurz w dużym garnku z wrzątkiem. Powoli odrywaj liście, które stały się wystarczająco miękkie. Ziemniaki obierz ze skórki i umyj.
Kartofle zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar wody na sitku lub czystej gazie. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na smalcu, aż uzyska złoty kolor. Dodaj ją do ziemniaków wraz z jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj farsz.
Farsz wyłóż na sparzone liście i zawiń je do postaci gołąbków. Układaj je ciasno w garnku, na dnie którego należy ułożyć kilka wierzchnich liści kapusty, zalej bulionem ze śmietaną i gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania wlej do gołąbków sok z kapusty. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego.
Źródło: canva/bgsmith, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ofeminin.pl