Smakosze.pl Dieta Biała, czarna czy czerwona? Wiemy, która porzeczka jest najzdrowsza
fot. Canva

Biała, czarna czy czerwona? Wiemy, która porzeczka jest najzdrowsza

30 maja 2024

Czarne, czerwone i białe – nie wszystkie porzeczki są sobie równe. Choć każda odmiana ma swoją „specjalizację”, można pokusić się o wskazanie tej, którą warto jadać najczęściej. Oto próby wyłonienia zwycięzcy.

Porzeczki w trzech kolorach

Porzeczki to ciekawe owoce . Ich angielska nazwa, currants , bierze się zapewne od greckiego miasta Korynt, z którego często pochodziły tak zwane „rodzynki korynckie”. Zyskały sobie znaczną popularność, bo są bardzo wdzięcznymi produktami dla kucharzy: są niewielkie, łatwe w obraniu z kiści, bezpestkowe i bardzo charakterystyczne w smaku.

Doczekaliśmy się trzech odmian tych ciekawych owoców, które różnią się kolorami. Łatwo się domyślić, że za pochodzącymi z natury różnicami w barwach kryją się też różnice w smaku i składzie – w końcu kolorowe substancje w owocach mają przeważnie jakiś wpływ na ich składniki odżywcze.

porzeczki w trzech kolorach
fot. Canva
Kładę ugotowany makaron i wlewam ten sos. Taki obiad nigdy mi się nie znudzi

Zdrowe kolorowe porzeczki

Jak więc jest z tymi porzeczkami? Można tu przyglądać się im pod różnym kątem i na tej podstawie wskazywać zwyciężczynie w różnych obszarach. I tak na przykład czarna porzeczka jest zdecydowanie najbogatsza w witaminy i minerały. Jest dla nas źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu czy cynku. Jest też jednym z najbogatszych w witaminę C owoców . Jednak ma także wyraźnie więcej witamin z grupy B, zwłaszcza B5 , czy tak potrzebnej dla zdrowia skóry witaminy E .

Pozostałe dwie kolorowe odmiany owoców nie różnią się tak bardzo pod względem tych składników. Są też nieznacznie mniej kaloryczne od swojej czarnej odpowiedniczki , ale różnica ta nie jest warta roztrząsania i wynosi kilka kalorii. Ogólnie kaloryczność porzeczek waha się w okolicach 60 kcal w stu gramach.

Czerwona z błonnikiem

Czerwone porzeczki mają wielką zaletę i przewagę nad krewniaczkami. Jest nią wysoka zawartość błonnika. Są świetne w regulacji poziomu cholesterolu, a przede wszystkim glukozy we krwi. Suszone porzeczki będą pod tym względem świetnym dodatkiem do posiłków.

Trochę na szarym końcu zostają porzeczki białe . Tracą najwięcej na niskiej zawartości antocyjanów . Te substancje uszczelniają naczynia krwionośne i wzmacniają układ krążenia. Znajduje się ich najwięcej w ciemnych owocach, więc w czarnych porzeczkach będzie ich dużo , w białych – nie ma ich prawie wcale. Za to białe porzeczki są świetnym źródłem przeciwutleniaczy , które pomagają w profilaktyce nowotworów.

Można więc powiedzieć, że po zbilansowaniu, to czarna porzeczka powinna być najczęstszym uczestnikiem naszej diety , a biała – najrzadszym. Wszystkim jednak warto dać szansę przynajmniej od czasu do czasu.

Wypróbuj przepis na ciasto francuskie z truskawkami i poznaj aktualne prognozy cen czereśni .

czerwone i czarne
fot. Canva
Wachowicz robi surówkę lepszą niż z chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest zalewa
Jak rozpoznać polskie truskawki? Te szczegóły są kluczowe
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy