Niebywałe, z jakiej kapusty Robert Makłowicz robi bigos. Wielki rarytas
![bigos robert makłowicz](https://images.iberion.media/images/1920/1pc2ji8za8m_PB_Rf_Ri_M9v_AS_bigos_robert_maklowicz_fae7c807d3.png)
Robert Makłowicz jest w naszym kraju wielkim kulinarnym autorytetem. Przemierzył setki kilometrów by pokazać na najciekawsze potrawy z rozmaitych stron świata. Dziś Pan Robert wraca na własne podwórko i dzieli się przepisem na staropolski bigos. Taki smak to nie lada gratka.
Robert Makłowicz swój bigos przygotowuje jedynie z jednego rodzaju kapusty, czyli kapusty kiszonej. Dokłada do niego natomiast bogactwo rozmaitych mięs i wędlin. W bigosie nie może rzecz jasna zabraknąć suszonych śliwek ani grzybów. Staropolski bigos Roberta Makłowicza nie ma sobie równych.
Przepis na bigos według Roberta Makłowicza
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty
1 kg pieczonych mieszanym mięs
0,5 kg wędlin
5 dag słoniny
2 łyżki smalcu
2 duże cebule
5 dag suszonych grzybów
2 kwaśne jabłka
kilka polskich suszonych śliwek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
kilka liści laurowych, ziaren jałowca i ziela angielskiego
sól
cukier
pieprz
Jak przygotować wyjątkowy staropolski bigos?
Słoninę oraz cebulę do bigosu pokrój w drobną kostkę. Słoninę wrzuć do garnka i podsmażaj przez chwilę, aż wytopi się z niej tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
Kapustę kiszoną na bigos przesiekaj i dołóż do garnka ze słoniną i cebulą. Dodaj także pokrojone w kawałki mięsa oraz wędliny. Trzymaj całość na ogniu przez kilka minut.
Do garnka z bigosem dołóż namoczone grzyby (razem z wodą, w której się moczyły), suszone śliwki oraz liść laurowy i ziarna przypraw. Całość zalej szklanką wina. Bigos gotuj na małym ogniu przez 3 dni z przerwami na tzw. przemrożenie bigosu. W tym celu po każdym kilkugodzinnym gotowaniu odstawiaj potrawę na przechowanie do lodówki.
Po 3 dniach gotowania bigos gotowy jest do podania. Na sam koniec można dodać do niego aromatyczną jałowcową kiełbasę oraz odrobinę wina, aby nabrał intensywnej barwy. Gotowe danie wyśmienicie smakuje podane z kromką świeżego pieczywa. Swój sposób na bigos zdradził znany i lubiany aktor. Zapoznaj się z krótkim poradnikiem, czego absolutnie nie dodawać do bigosu.
![Canva / Dar1930](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/4B5T7Ecm0bsLcJ6psPka4Y/75658aa923bc369d32b179fb1cdf97fe/bigos_staropolski.png)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy gotujmy
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![wjechał samochodem do Doliny Chochołowskiej](https://images.iberion.media/images/origin/wjechal_samochodem_do_Doliny_Chocholowskiej_421b130a35.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja, pożar](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T111622_230_f57e9eea50.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![TGV](https://images.iberion.media/images/origin/111_66bf0dc1b2.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![Ewa Zajączkowska-Hernik](https://images.iberion.media/images/origin/You_Tube_94c67b177a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![dieta](https://images.iberion.media/images/origin/dieta_0230450df6.png)