Niebywałe, z jakiej kapusty Robert Makłowicz robi bigos. Wielki rarytas
Robert Makłowicz jest w naszym kraju wielkim kulinarnym autorytetem. Przemierzył setki kilometrów by pokazać na najciekawsze potrawy z rozmaitych stron świata. Dziś Pan Robert wraca na własne podwórko i dzieli się przepisem na staropolski bigos. Taki smak to nie lada gratka.
Robert Makłowicz swój bigos przygotowuje jedynie z jednego rodzaju kapusty, czyli kapusty kiszonej. Dokłada do niego natomiast bogactwo rozmaitych mięs i wędlin. W bigosie nie może rzecz jasna zabraknąć suszonych śliwek ani grzybów. Staropolski bigos Roberta Makłowicza nie ma sobie równych.
Przepis na bigos według Roberta Makłowicza
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty
1 kg pieczonych mieszanym mięs
0,5 kg wędlin
5 dag słoniny
2 łyżki smalcu
2 duże cebule
5 dag suszonych grzybów
2 kwaśne jabłka
kilka polskich suszonych śliwek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
kilka liści laurowych, ziaren jałowca i ziela angielskiego
sól
cukier
pieprz
Jak przygotować wyjątkowy staropolski bigos?
Słoninę oraz cebulę do bigosu pokrój w drobną kostkę. Słoninę wrzuć do garnka i podsmażaj przez chwilę, aż wytopi się z niej tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
Kapustę kiszoną na bigos przesiekaj i dołóż do garnka ze słoniną i cebulą. Dodaj także pokrojone w kawałki mięsa oraz wędliny. Trzymaj całość na ogniu przez kilka minut.
Do garnka z bigosem dołóż namoczone grzyby (razem z wodą, w której się moczyły), suszone śliwki oraz liść laurowy i ziarna przypraw. Całość zalej szklanką wina. Bigos gotuj na małym ogniu przez 3 dni z przerwami na tzw. przemrożenie bigosu. W tym celu po każdym kilkugodzinnym gotowaniu odstawiaj potrawę na przechowanie do lodówki.
Po 3 dniach gotowania bigos gotowy jest do podania. Na sam koniec można dodać do niego aromatyczną jałowcową kiełbasę oraz odrobinę wina, aby nabrał intensywnej barwy. Gotowe danie wyśmienicie smakuje podane z kromką świeżego pieczywa. Swój sposób na bigos zdradził znany i lubiany aktor. Zapoznaj się z krótkim poradnikiem, czego absolutnie nie dodawać do bigosu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy gotujmy