Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, z jakiej kapusty Robert Makłowicz robi bigos. Wielki rarytas
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.11.2022 12:41

Niebywałe, z jakiej kapusty Robert Makłowicz robi bigos. Wielki rarytas

bigos robert makłowicz
Canva / Darius Dzinnik ; TRICOLORS / EAST NEWS WARSZAWA

Robert Makłowicz jest w naszym kraju wielkim kulinarnym autorytetem. Przemierzył setki kilometrów by pokazać na najciekawsze potrawy z rozmaitych stron świata. Dziś Pan Robert wraca na własne podwórko i dzieli się przepisem na staropolski bigos. Taki smak to nie lada gratka.

Robert Makłowicz swój bigos przygotowuje jedynie z jednego rodzaju kapusty, czyli kapusty kiszonej. Dokłada do niego natomiast bogactwo rozmaitych mięs i wędlin. W bigosie nie może rzecz jasna zabraknąć suszonych śliwek ani grzybów. Staropolski bigos Roberta Makłowicza nie ma sobie równych.

Przepis na bigos według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty

  • 1 kg pieczonych mieszanym mięs

  • 0,5 kg wędlin

  • 5 dag słoniny

  • 2 łyżki smalcu

  • 2 duże cebule

  • 5 dag suszonych grzybów

  • 2 kwaśne jabłka

  • kilka polskich suszonych śliwek

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

  • kilka liści laurowych, ziaren jałowca i ziela angielskiego

  • sól

  • cukier

  • pieprz

Jak przygotować wyjątkowy staropolski bigos?

Słoninę oraz cebulę do bigosu pokrój w drobną kostkę. Słoninę wrzuć do garnka i podsmażaj przez chwilę, aż wytopi się z niej tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.

Kapustę kiszoną na bigos przesiekaj i dołóż do garnka ze słoniną i cebulą. Dodaj także pokrojone w kawałki mięsa oraz wędliny. Trzymaj całość na ogniu przez kilka minut.

Do garnka z bigosem dołóż namoczone grzyby (razem z wodą, w której się moczyły), suszone śliwki oraz liść laurowy i ziarna przypraw. Całość zalej szklanką wina. Bigos gotuj na małym ogniu przez 3 dni z przerwami na tzw. przemrożenie bigosu. W tym celu po każdym kilkugodzinnym gotowaniu odstawiaj potrawę na przechowanie do lodówki.

Po 3 dniach gotowania bigos gotowy jest do podania. Na sam koniec można dodać do niego aromatyczną jałowcową kiełbasę oraz odrobinę wina, aby nabrał intensywnej barwy. Gotowe danie wyśmienicie smakuje podane z kromką świeżego pieczywa. Swój sposób na bigos zdradził znany i lubiany aktor. Zapoznaj się z krótkim poradnikiem, czego absolutnie nie dodawać do bigosu.

Canva / Dar1930
Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy gotujmy