Smakosze.pl Przepisy Biorę arkusz ciasta francuskiego, szynkę i ser. Te rogaliki w moim domu chcą jeść wszyscy
YouTube/@Appetizing.tv-Baking Recipes

Biorę arkusz ciasta francuskiego, szynkę i ser. Te rogaliki w moim domu chcą jeść wszyscy

7 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Te rogaliki z ciasta francuskiego znikają w moim domu błyskawicznie. Wystarczy tak niewiele, aby cała rodzina była zachwycona. Zaledwie kilka gotowych składników i piekarnik. Zrób te rogaliki w swoim domu i zaskocz najbliższych smakiem.

Rogaliki nie tylko na słodko

Założę się, że nieraz już piekłaś rogaliki. Na słodko prawda? Ja też zawsze tak robiłem. Jednak odkąd dostałem przepis na ich słony odpowiednik, nie piekę innych. Te są delikatne, a dzięki serowi rozpływają się w ustach.

Te proste wypieki będą dobrą przekąską na imprezę lub na drugie śniadanie do pracy. Może nie połączysz ich z kawą jak te na słodko, ale warto spróbować. Zrób je z tego przepisu, który znajdziesz poniżej, a nie zawiedziesz się.

pokrojone ciasto na rogaliki.jpg
YouTube/@Appetizing.tv-Baking Recipes
Kładę czekoladę na surowe ciasto. Nic nie pobije smaku tego wyjątkowego deseru

Tylko kilka składników

Oprócz tego, że rogaliki są niezwykle smaczne, są także wyjątkowo tanie. Nie będziesz potrzebować wielu składników, co radykalnie obniży koszty produkcji. Dodatkowo – wszystkie produkty znajdziesz praktycznie w każdym sklepie. Zatem ruszaj na zakupy z tą listą i zaczynamy.

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g twojej ulubionej szynki
  • 100 g mozzarelli w mini kulkach
  • 100 g suchej mozzarelli
  • 1 jajko

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego

Zacznij od rozwinięcia ciasta francuskiego. Następnie wytnij z niego duży okrąg . Możesz wspomóc się pokrywką i użyć jej jako szablonu. Okrąg podziel na 8 równych trójkątów .

Na każdy z nich połóż plaster szynki . A na niej – kuleczkę mozzarelli. Na dużych oczkach tarki zetrzyj suchą mozzarellę. Przykryj nią szynkę oraz kulkę mozzarelli.

Każdy z trójkątów zwiń – zaczynaj od podstawy i zwijaj zawartość w stronę wierzchołka . Podobnie jak na zdjęciu poniżej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki. Do małej miski wbij jajko i rozbełtaj . Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch każdego z rogalików – po wyjęciu z pieca będą pięknie lśniły.

Rogaliki włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut. Gotowe rogaliki możesz podawać na ciepło – wtedy ser będzie się smakowicie ciągnął. Są jednak też świetne na zimno. Maślane, francuskie ciasto z szynką i serem robi swoje.
Sprawdź, jak zrobić karkówkę, aby rozpływała się w ustach oraz w którym markecie zrobisz najtańsze zakupy .

Zawijanie rogalików.jpg
YouTube/@Appetizing.tv-Baking Recipes
Taką surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest ten szczegół
Zamiast chodzić do sklepu, piekę bułki sama. Używam tylko 6 składników, smak rozkłada na łopatki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy