Smakosze.pl Przepisy Biorę czerstwy chleb i zalewam tymi składnikami. Nic się nie marnuje, a ja mam pyszną kolację
YouTube/@cookrate.Polska

Biorę czerstwy chleb i zalewam tymi składnikami. Nic się nie marnuje, a ja mam pyszną kolację

17 listopada 2023

Chleb zwykle jadamy na śniadanie albo robimy z niego kanapki na szybką przekąskę. Jednak, gdy zostaje nam czerstwe pieczywo, nie wiemy co z nim począć. Podpowiem wam, że warto z niego zrobić pyszne danie na kolację. Kilka składników i smaczny posiłek jest gotowy.

Nie wyrzucaj czerstwego chleba, zrób z niego kolację

Czasem zdarza  mi się, że kupię za dużo chleba. Potem takie pieczywo jest czerstwe i nie wiadomo co z nim robić. Jednak nie powinniśmy go wyrzucać, bo jest to marnowanie żywności. Co możemy z nim zrobić?

Odkąd dostałam ten przepis, to z czerstwego chleba robię pyszną kolację. Wykorzystuję jeszcze boczek, śmietanę i szczypiorek. Efekt jest wyśmienity, taka kolacja smakuje i porządnie syci. Koniecznie sprawdźcie to w swoim domu.

czerstwe pieczywo.jpg
Canva / MaaraJuberte
Kto raz spróbuje tej surówki, od razu błaga o przepis. Dzięki 2 dodatkom jest lepsza, niż w restauracji

Jak zrobić zapiekankę z czerstwego chleba na kolację?

Składniki:

  • 200 g czerstwego chleba
  • 100 ml mleka
  • 6 jajek
  • 200 ml śmietany
  • 200 g boczku
  • szczypiorek
  • 200 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Kromki chleba układamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy na nie mleko i odstawiamy na 10 minut, by pieczywo zmiękło. W tym czasie do miski wbijamy jajka, wsypujemy przyprawy i mieszamy. Następnie kroimy szczypiorek i boczek.

Te składniki wrzucamy do miski z rozmąconymi jajkami. Teraz dodajemy starty ser, śmietanę i dokładnie mieszamy składniki. Zalewam nimi chleb w naczyniu żaroodpornym . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Zapiekanka z czerstwego chleba smakuje i syci

Po upływie tego czasu nasza zapiekanka jest już gotowa na kolację. Możemy ją od razu podawać. Pysznie smakuje jako samodzielne danie, ale możemy zrobić też do niej sałatę. Danie jest proste w przygotowaniu i dzięki niemu nie marnujemy żywności.

Jeśli został wam czerstwy chleb, to zróbcie z niego taką kolację. Smak gwarantowany, trudno odmówić sobie dokładki. Polecam ten prosty i szybki przepis na przyrządzenie smacznego posiłku. Dzięki niemu nic się nie marnuje . Pisaliśmy o tym, jak zrobić pomysłową kolację  pieczonej cykorii. Radziliśmy, jak przyrządzić budyniowe racuchy na kolację.

zapiekanka
YouTube/@cookrate.Polska

Źródło: YouTube/@cookrate.polska

Zrobiłam pierogi leniwe z przepisu z 1895 roku. W życiu nie jadłam lepszych
Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy