Kto raz spróbuje tej surówki, od razu błaga o przepis. Dzięki 2 dodatkom jest lepsza, niż w restauracji
Surówka z marchewki należy do moich ulubionych. Nigdy wcześniej jednak nie jadłam jej w takiej wersji, jak ostatnio zaserwowała mi znajoma. Dodała dwa produkty, które na pierwszy rzut oka zupełnie do słodkiego warzywa nie pasują. Efekt był znakomity.
Marchewka w tej surówce smakuje wybitnie
Jadłam już marchewkę z dodatkiem chrzanu oraz słodką surówkę z jabłkiem i rodzynkami. Ogromnie smakowała mi też wersja z pełnym charakteru imbirem. Nic jednak nie przygotowało mnie na spróbowanie pysznej kompozycji przygotowanej przez moją znajomą.
Oprócz lekkiego sosu z jogurtu były w niej dwa produkty, których smak znakomicie pasował do pomarańczowego warzywa. Co trafiło do surówki, która skradła moje serce od pierwszego kęsa? Dowiecie się w dalszej części artykułu.
Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepisPrzepis na smakowitą surówkę z marchewki
Dodanie do marchewki czosnku i rozdrobnionych jajek to strzał w dziesiątkę. Początkowo byłam sceptyczna, ale po dodaniu doprawionego solą i pieprzem jogurtu naturalnego, całość smakuje znakomicie. Musicie spróbować.
Składniki:
- 3 większe marchewki
- 5 dużych jajek
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Kilka produktów w mig przemienicie w pyszną surówkę. Jak uzyskać najlepsze efekty, przeczytacie w zamieszczonej poniżej instrukcji. Warto się skusić.
Jak zrobić pyszną surówkę z marchewki? Dwa dodatki ożywią jej smak
Przygotowanie rarytasu rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. W tym celu umieszczam je w garnku, zalewam zimna wodą i doprowadzam zawartość naczynia do wrzenia. Od tego momentu odmierzam 8 minut.
Na koniec studzę jajka i obieram je ze skorupek. Wraz z obraną marchewką ścieram na tarce o większych oczkach. Dodaję jogurt naturalny wymieszany z rozdrobnionym czosnkiem, odrobiną soli i słuszną szczyptą pieprzu.
Jak podawać surówkę z marchewki?
Ta kompozycja pasuje do każdego obiadu — od klasycznych schabowych w panierce do wegetariańskich pulpetów z tofu. Może też zostać zjedzona z chlebem jako przekąska.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na surówki. Sprawdźcie jak zrobić rarytas z kapusty, który smakuje jak propozycja z chińskiej restauracji. Być może też skusi was pełna białka surówka z czerwoną fasolą.