Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kto raz spróbuje tej surówki, od razu błaga o przepis. Dzięki 2 dodatkom jest lepsza, niż w restauracji

Kto raz spróbuje tej surówki, od razu błaga o przepis. Dzięki 2 dodatkom jest lepsza, niż w restauracji

Surówka z marchewki
YT/Weronika Domogród

Surówka z marchewki należy do moich ulubionych. Nigdy wcześniej jednak nie jadłam jej w takiej wersji, jak ostatnio zaserwowała mi znajoma. Dodała dwa produkty, które na pierwszy rzut oka zupełnie do słodkiego warzywa nie pasują. Efekt był znakomity.
 

Marchewka w tej surówce smakuje wybitnie

Jadłam już marchewkę z dodatkiem chrzanu oraz słodką surówkę z jabłkiem i rodzynkami. Ogromnie smakowała mi też wersja z pełnym charakteru imbirem. Nic jednak nie przygotowało mnie na spróbowanie pysznej kompozycji przygotowanej przez moją znajomą.

Oprócz lekkiego sosu z jogurtu były w niej dwa produkty, których smak znakomicie pasował do pomarańczowego warzywa. Co trafiło do surówki, która skradła moje serce od pierwszego kęsa? Dowiecie się w dalszej części artykułu.

Ścieranie marchewki na surówkę.jpg
canva/AlexKosev
Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepis

Przepis na smakowitą surówkę z marchewki

Dodanie do marchewki czosnku i rozdrobnionych jajek to strzał w dziesiątkę. Początkowo byłam sceptyczna, ale po dodaniu doprawionego solą i pieprzem jogurtu naturalnego, całość smakuje znakomicie. Musicie spróbować.

Składniki:

  • 3 większe marchewki
  • 5 dużych jajek
  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Kilka produktów w mig przemienicie w pyszną surówkę. Jak uzyskać najlepsze efekty, przeczytacie w zamieszczonej poniżej instrukcji. Warto się skusić.

Jak zrobić pyszną surówkę z marchewki? Dwa dodatki ożywią jej smak

Przygotowanie rarytasu rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. W tym celu umieszczam je w garnku, zalewam zimna wodą i doprowadzam zawartość naczynia do wrzenia. Od tego momentu odmierzam 8 minut.

Na koniec studzę jajka i obieram je ze skorupek. Wraz z obraną marchewką ścieram na tarce o większych oczkach. Dodaję jogurt naturalny wymieszany z rozdrobnionym czosnkiem, odrobiną soli i słuszną szczyptą pieprzu.

Jak podawać surówkę z marchewki?

Ta kompozycja pasuje do każdego obiadu — od klasycznych schabowych w panierce do wegetariańskich pulpetów z tofu. Może też zostać zjedzona z chlebem jako przekąska.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na surówki. Sprawdźcie jak zrobić rarytas z kapusty, który smakuje jak propozycja z chińskiej restauracji. Być może też skusi was pełna białka surówka z czerwoną fasolą.

gotowane jajka.jpg
Canva / pheigin