Smakosze.pl

YT/Weronika Domogród

Kto raz spróbuje tej surówki, od razu błaga o przepis. Dzięki 2 dodatkom jest lepsza, niż w restauracji

17 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Surówka z marchewki należy do moich ulubionych. Nigdy wcześniej jednak nie jadłam jej w takiej wersji, jak ostatnio zaserwowała mi znajoma. Dodała dwa produkty, które na pierwszy rzut oka zupełnie do słodkiego warzywa nie pasują. Efekt był znakomity.
 

Marchewka w tej surówce smakuje wybitnie

Jadłam już marchewkę z dodatkiem chrzanu oraz słodką surówkę z jabłkiem i rodzynkami. Ogromnie smakowała mi też wersja z pełnym charakteru imbirem. Nic jednak nie przygotowało mnie na spróbowanie pysznej kompozycji przygotowanej przez moją znajomą.

Oprócz lekkiego sosu z jogurtu były w niej dwa produkty, których smak znakomicie pasował do pomarańczowego warzywa. Co trafiło do surówki, która skradła moje serce od pierwszego kęsa? Dowiecie się w dalszej części artykułu.

Ścieranie marchewki na surówkę.jpg
canva/AlexKosev
ciasto marchewkowe

Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepis

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowitą surówkę z marchewki

Dodanie do marchewki czosnku i rozdrobnionych jajek to strzał w dziesiątkę. Początkowo byłam sceptyczna, ale po dodaniu doprawionego solą i pieprzem jogurtu naturalnego, całość smakuje znakomicie. Musicie spróbować.

Składniki:

  • 3 większe marchewki
  • 5 dużych jajek
  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Kilka produktów w mig przemienicie w pyszną surówkę. Jak uzyskać najlepsze efekty, przeczytacie w zamieszczonej poniżej instrukcji. Warto się skusić.

Jak zrobić pyszną surówkę z marchewki? Dwa dodatki ożywią jej smak

Przygotowanie rarytasu rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo. W tym celu umieszczam je w garnku, zalewam zimna wodą i doprowadzam zawartość naczynia do wrzenia. Od tego momentu odmierzam 8 minut.

Na koniec studzę jajka i obieram je ze skorupek. Wraz z obraną marchewką ścieram na tarce o większych oczkach. Dodaję jogurt naturalny wymieszany z rozdrobnionym czosnkiem, odrobiną soli i słuszną szczyptą pieprzu.

Jak podawać surówkę z marchewki?

Ta kompozycja pasuje do każdego obiadu — od klasycznych schabowych w panierce do wegetariańskich pulpetów z tofu. Może też zostać zjedzona z chlebem jako przekąska.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na surówki. Sprawdźcie jak zrobić rarytas z kapusty, który smakuje jak propozycja z chińskiej restauracji . Być może też skusi was pełna białka surówka z czerwoną fasolą .

gotowane jajka.jpg
Canva / pheigin
leniwe

Zrobiłam pierogi leniwe z przepisu z 1895 roku. W życiu nie jadłam lepszych

CZYTAJ DALEJ
rosół

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >