Smakosze.pl Przepisy Biorę jajko, banany i płatki owsiane i robię prawdziwy przysmak. Moi znajomi za nim szaleją
YouTube/@Family Recipe

Biorę jajko, banany i płatki owsiane i robię prawdziwy przysmak. Moi znajomi za nim szaleją

5 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przysmak z prostych składników, a smakuje wybornie. Moi znajomi są zachwyceni i za każdym razem proszą, żebym ty zrobił. Z tobą podzielę się przepisem na to danie.

Na deser i na obiad

Danie, które będzie pasowało zarówno na deser, jak i na obiad istnieje. I wcale nie są to naleśniki, a placuszki. Są słodkie, a ich cukier bierze się przede wszystkim z banana. Dlatego wybierz takiego najbardziej dojrzałego. Dzięki płatkom owsianym jest także syte, co sprawia, że idealnie nadadzą się na obiad.

Ja odkryłem ten przepis przez przypadek. Musiałem zrobić szybką przekąskę na spotkanie w gronie znajomych. Ta okazała się hitem. Od teraz muszę robić te placuszki na każdą imprezę lub spotkanie. Znika w kilka chwil.

banan.jpg
Canva/@margouillatphotos
Taką sałatkę podpatrzyłem w internecie. Podam na ostatki zamiast gyrosa lub jarzynowej

Banan, jajko, płatki owsiane i tyle?

Oprócz wymienionych już składników będziesz potrzebować tylko paru z listy poniżej. Sprawdź, czego ci brakuje i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Family Recipe, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 7 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 5 g cynamonu
  • cukier puder

Przepis na prawdziwie przysmak

Zacznij od wsypania płatków owsianych do miski. Następnie zalej je mlekiem i wymieszaj . Odstaw, aby nasiąkły mlekiem. Banana obierz ze skóry. Pokrój w kostkę, a następnie rozgnieć za pomocą widelca na pulpę . Tak przygotowane banany przełóż do miski z płatkami owsianymi.

Do składników w misce wbij jajko i dosyp cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia . Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę . Na patelni rozgrzej olej.

Łyżką nakładaj owsianą masę na rozgrzany tłuszcz . Formuj małe placuszki o średnicy około 5 centymetrów . Smaż dwustronnie do momentu zarumienienia. Odsącz z nadmiaru tłuszczu . Posyp cukrem pudrem i przekąska gotowa. Sprawdź, jak siostra Aniela robi faworki oraz jak ulepszyć kotlety mielone, aby były jeszcze smaczniejsze .

placuszki.jpg
YouTube/@Family Recipe
Wkładam mięso do słoika i sypię do niego kawę. Powód zaskakuje niemal każdego
Gessler sprzedaje faworki w kosmicznej cenie. Można złapać się za głowę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy