Smakosze.pl Przepisy Biorę kilka składników, zapiekam i mam obiad na kilka dni. Rodzina prosi mnie o to co tydzień
canva

Biorę kilka składników, zapiekam i mam obiad na kilka dni. Rodzina prosi mnie o to co tydzień

12 grudnia 2023

Zapiekanki to świetny pomysł na codzienny obiad. Są pyszne i sycące, łatwo się je przyrządza i dużą część pracy można wykonać z wyprzedzeniem, a jeśli coś zostanie, łatwo odgrzać lub nawet zabrać do pracy. Ale w wypadku tego przepisu ta ostatnia porada na wiele się nie zda, bo porcje znikną z naczynia żaroodpornego wkrótce po tym jak pojawią się na stole.

Zapiekanka z pomidorami i mięsem

Dodatkową zaletą tego dania jest jego domowy, codzienny smak. Nie oszukujmy się, choć polska kuchnia stoi pierogami i schabowym, każdy z nas czasem skręca w kierunku rodzimej interpretacji włoskiego klasyka – makaronu w stylu bolognese.

Na sławę i zasłużoną renomę tego dania składają się zaś nie tylko pożywny makaron, lecz także, a może przede wszystkim, pełne w smaku pomidory uważane za bombę tzw. piątego smaku, czyli umami. Pomaga tu też mięso mielone – łatwe w obróbce, a jednocześnie chętnie wykorzystywane źródło białka tak potrzebnego nam na co dzień.

Wlej to do garnka podczas gotowania barszczu. Ten dodatek jest najważniejszy, od razu zobaczysz różnicę

Zapiekanka makaronowa – przepis

Na sekret tego dania składa się więc zastosowanie znanych składników, z którymi każdy dobrze się czuje, w nowatorskiej formie, którą pokochała cała moja rodzina. Oto jak przyrządzam moją zapiekankę.

Składniki

  • Mięso mielone – paczka 500 g. Ja wybieram wołowe, ale można eksperymentować z pełną sklepową ofertą
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej
  • 30 dkg makaronu
  • 40 dkg startego sera żółtego – mój wybór najczęściej pada na goudę
  • 2 cebule
  • sól i pieprz

Projekt bez nazwy-10.jpg

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mięsem mielonym

Makaron gotuję zgodnie z zaleceniami producenta i odcedzam. W czasie gotowania ścieram na tarce ser żółty i kroję cebulę w drobną kostkę. Cebulę i mięso mielone wrzucamy na gorący olej i podsmażam. Na koniec smażenia dodaję pomidory z puszek, mieszam i duszę chwilę.

Makaron przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam sosem mięsno-pomidorowym, a następnie posypuję serem. Tak przygotowaną zapiekankę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 40 minut, a następnie wystawiam prosto na stół i patrzę, jak znika w ustach domowników.

A ponieważ zapiekanki to tak pyszne i uniwersalne dania, polecam też tę z ziemniakami i wędzonym boczkiem oraz inną klasyczną pozycję, z makaronem, szynką i pieczarkami .

Projekt bez nazwy-11.jpg

Jeśli zobaczysz to na orzechach, lepiej uważaj. Dietetyk ostrzega, mało kto ma o tym pojęcie
Przy tym zwykły smalec może się schować. Jak dla mnie to najlepsze smarowidło do chleba
Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy