Smakosze.pl

YT/Kulinarne przygody

Robię tę zapiekankę, gdy brak mi pomysłów i czasu. Wychodzi pyszna i sycąca, a składniki kosztują grosze

18 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na szybki obiad przyda się każdemu. Prosta zapiekanka z makaronu i kilku dodatków sprawdzi się idealnie, gdy na zrobienie posiłku mamy mało czasu. Nasyci na długie godziny i spodoba się nawet wybrednym. Do tego jej przygotowanie jest banalne.
 

Zrobienie obiadu nie musi być trudne

Czasami nie ma opcji, by przygotować gulasz, bigos czy mięso pieczone, a rodzina wciąż czeka na posiłek. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się zapiekanki. Przepis wykorzystujący ugotowany makaron i kilka podstawowych produktów będzie idealny.

Do mojego dania bardzo często trafiają resztki warzyw i wędlin, dzięki czemu dodatkowo jeszcze zapobiegam marnowaniu. Jakie są podstawowe składniki zapiekanki? Zdradzam je poniżej i namawiam do spróbowania. Potrawa jest fantastyczna.

krojenie szynki na zapiekankę.jpg
Canva / seroma72
Rosół z octem

Babcia zawsze na niedzielę gotowała taki rosół. Intensywny smak zapewniał mu 1 niepozorny dodatek

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomitą i szybką zapiekankę

Danie dla całej rodziny można zrobić niemal bez wysiłku. Po prostu gotuję makaron, łączę z pokrojonymi warzywami oraz wędliną i zapiekam z dodatkiem sosu oraz żółtego sera. Prościej się chyba nie da, a smakuje znakomicie.

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 250 g szynki
  • 400 g pieczarek
  • 1 spora papryka czerwona
  • 250 g sera żółtego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 10 g mąki pszennej
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do zrobienia dania potrzebny jest piekarnik oraz spora forma żaroodporna lub garnek, który wytrzymuje wysokie temperatury. Przygotowanie potrawy krok po kroku opisuję poniżej. Każdy sobie poradzi.

Jak zrobić szybki obiad? Postawcie na zapiekankę z makaronem

Zaczynam od ugotowania makaronu al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzam i przenoszą go do wysmarowanej olejem formy do pieczenia. Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach.

Szynkę oraz oczyszczoną paprykę kroję w kostkę. Pieczarki oczyszczam i rozdrabniam w plasterki. Smażę na 2-3 łyżkach rozgrzanego oleju. Gdy znacznie się zredukują, przenoszę do makaronu wraz 4/5 porcji sera, szynką i paprykę. Mieszam.

W misce łączę passatę pomidorową, zioła prowansalskie, śmietanę i mąkę pszenną. Sos doprawiam solą i pieprzem, po czym wylewam go na makaron z dodatkami. Wierzch posypuję resztą sera żółtego i wstawiam do rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut.

Jak podać zapiekankę z makaronem?

Do dania nie są potrzebne żadne dodatki, ale jeśli macie ochotę, wierzch możecie posmarować ketchupem. Niektórzy do zapiekanek serwują również proste warzywne surówki.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na szybki obiad. Polecamy smaczny i sycący na długo gulasz z ziemniaków . Być może skusi was też prosty makaron z tuńczykiem i pomidorami .

Szybki obiad zapiekanka.jpg
YT/Swojskie jedzonko
liście laurowe

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego

CZYTAJ DALEJ
karpie

Koniec z żywym karpiem w Wigilię? Posłowie chcą znaczących zmian w prawie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >