Smakosze.pl Przepisy Biorę mleko skondensowane i wlewam je na wrzącą wodę. Za ten przepis na śniadanie jeszcze mi podziękujesz
Fot. YouTube/N'Oven Foods

Biorę mleko skondensowane i wlewam je na wrzącą wodę. Za ten przepis na śniadanie jeszcze mi podziękujesz

28 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dziś zdradzę ci przepis na moje ulubione śniadanie na słodko. Początek może zaskakiwać, jednak uwierz mi, że warto. Kilka prostych składników i będziesz mieć idealne danie na początek dnia. Przekonaj się sama, to tylko kilka prostych kroków.

Sposób na słodkie śniadanie

Śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia. Pierwszy posiłek dostarcza nie tylko potrzebnej na początek dnia energii, ale też sprawia, że możesz lepiej funkcjonować. Dla mnie od dłuższego czasu najlepszym sposobem na wyborne śniadanie jest to na słodko. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

To danie jest wyborne pod każdym względem. Składników jest niewiele i są dostępne w każdym sklepie. Smak zachwyci każdego i co najważniejsze robi się je błyskawicznie. Myślę, że to solidne argumenty, dlatego nie ma co się dłużej zastanawiać.

ciasto na śniadnie.jpg
Fot. YouTube/N'Oven Foods
Gessler przesadziła w Kuchennych Rewolucjach? „Wyżywała się w chamski i prostacki sposób"

Tylko kilka składników

Jak wspominałem, składników jest niewiele. Najważniejszym z nich jest skondensowane mleko. Wszystkie potrzebne zostały umieszczone na liście znajdującej się poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowanie pysznego śniadania.

Składniki:

  • 125 ml skondensowanego mleka
  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 10 g cukru waniliowego
  • 10 g masła
  • 125 g mąki pszennej
  • sól

Przepis na śniadanie

Do garnka wlej wodę. Doprowadź ją do zagotowania. Następnie wlej skondensowane mleko i dokładnie wymieszaj je z wodą. Kiedy płyn zacznie wrzeć, przestań gotować i przelej go do miski.

Wbij jajko i wsyp mąkę, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Za pomocą chochli nakładaj ciasto na patelnię, rozprowadź je równomiernie. Smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia .

Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się świeże owoce, ale tez dżemy, a nawet masło czekoladowe. Sprawdź przepis na domowe lody oraz poznaj doskonały przepis na chleb .

placki na śniadanie.jpg
Fot. YouTube/N'Oven Foods
Kroję główkę kapusty i zalewam tą masą. Znajomi błagają mnie o ten przepis na kolację
Nie znam łatwiejszego przepisu na chleb. Dostałem go od piekarza Piotra Kucharskiego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy