Biorę ogórki kiszone i robię surówkę lepszą niż z restauracji. Pasuje do wszystkiego
Ta szybka surówka na bazie kiszonych ogórków do witaminowa bomba. Nie tylko jest świetną towarzyszką każdego obiadu, lecz także wzmacnia odporność organizmu. Jest świetna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje.
Pyszna surówka na odporność
Sklepy przyzwyczaiły nas w ostatnich latach do świeżych warzyw o każdej porze roku. Mimo to w dalszym ciągu tryumfy na polskich stołach święcą kiszonki , a wśród nich – ogórek kiszony.
Tym, którzy chcą przypomnieć sobie, jak niezwykle wszechstronny to produkt, polecamy poniższą surówkę. Świetnie sprawdzi się ona jako dodatek do wszelkiego rodzaju tradycyjnych polskich dań – schabowego, mielonego czy pierogów.
Ogórki kiszone z cebulą
Doskonałą cechą tej sałatki jest wszechstronność jej zbawiennych składników. Kiszone warzywa to odpornościowa bomba . Świetnym dodatkiem bogatym w witaminy jest cebula. W surówce znajduje się też miejsce dla oleju roślinnego, który zawiera dużo tłuszczów nienasyconych, których potrzebuje nasz organizm.
Składniki
- 5-6 ogórków kiszonych
- 1 średnia cebula
- 1 jabłko
- Pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
- Pół łyżeczki musztardy francuskiej
- Sól, pieprz
Przygotowanie sałatki z ogórków kiszonych
Ogórki kroimy w podłużne cienkie paski lub przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Odciskamy na sitku , by nie były zbyt mokre. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie pióra.
Składniki te umieszczamy w jednej misce i mieszamy, dodając odrobinę francuskiej musztardy. Dodajemy oliwę lub olej i jeszcze raz mieszamy . Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzem i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Kiedy smaki się przegryzą, surówka jest gotowa do podania.
Polecamy też przepis na surówkę z kiszonej kapusty i sposób na odgrzewanie kotletów .