Smakosze.pl Przepisy Biorę ogórki kiszone i robię surówkę lepszą niż z restauracji. Pasuje do wszystkiego
Canva/HandamadePictures, Getty Images

Biorę ogórki kiszone i robię surówkę lepszą niż z restauracji. Pasuje do wszystkiego

25 stycznia 2024

Ta szybka surówka na bazie kiszonych ogórków do witaminowa bomba. Nie tylko jest świetną towarzyszką każdego obiadu, lecz także wzmacnia odporność organizmu. Jest świetna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje.

Pyszna surówka na odporność

Sklepy przyzwyczaiły nas w ostatnich latach do świeżych warzyw o każdej porze roku. Mimo to w dalszym ciągu tryumfy na polskich stołach święcą kiszonki , a wśród nich – ogórek kiszony.

Tym, którzy chcą przypomnieć sobie, jak niezwykle wszechstronny to produkt, polecamy poniższą surówkę. Świetnie sprawdzi się ona jako dodatek do wszelkiego rodzaju tradycyjnych polskich dań – schabowego, mielonego czy pierogów.

ogórki kiszone w słoiku

Obtaczam ziemniaki w tej mieszance i wkładam do rękawa. W tej wersji nie mają sobie równych

Ogórki kiszone z cebulą

Doskonałą cechą tej sałatki jest wszechstronność jej zbawiennych składników. Kiszone warzywa to odpornościowa bomba . Świetnym dodatkiem bogatym w witaminy jest cebula. W surówce znajduje się też miejsce dla oleju roślinnego, który zawiera dużo tłuszczów nienasyconych, których potrzebuje nasz organizm.

Składniki

  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 1 średnia cebula
  • 1 jabłko
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
  • Pół łyżeczki musztardy francuskiej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie sałatki z ogórków kiszonych

Ogórki kroimy w podłużne cienkie paski lub przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Odciskamy na sitku , by nie były zbyt mokre. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie pióra.

Składniki te umieszczamy w jednej misce i mieszamy, dodając odrobinę francuskiej musztardy. Dodajemy oliwę lub olej i jeszcze raz mieszamy . Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzem i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Kiedy smaki się przegryzą, surówka jest gotowa do podania.

Polecamy też przepis na surówkę z kiszonej kapusty i sposób na odgrzewanie kotletów .

Ogórki kiszone na talerzu

Sypię do kawy dwie przyprawy, a moja waga leci w dół. Ten patent to prawdziwy hit
Dodałam do smalczyku aromatyczny składnik i zachwyciłam rodzinę. Jest hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy