Dodałam do smalczyku aromatyczny składnik i zachwyciłam rodzinę. Jest hitem w moim domu
Smalczyk syci i wyśmienicie smakuje. Teraz sprawiłam, że jest jeszcze lepszy. Dodałam do niego aromatyczny składnik, który wielu smakoszy ma w swojej kuchni. Dzięki temu smalczyk smakuje, że palce lizać.
Domowy smalczyk, czyli pyszne smarowidło
Czy lubisz domowy smalczyk? U mnie w domu jest on bardzo lubiany. Pieczywo z takim dodatkiem jest wyjątkowo smaczne i każdy chętnie sięga po taką kanapkę. Jednak ostatnio zmodyfikowałam nieco mój sprawdzony przepis na smalczyk. Dodaję do niego składnik, po który jesienią wybierałam się do lasu.
Do smalczyku trafiają pachnące grzyby. Dzięki nim to pyszne smarowidło zyskało jeszcze na smaku. Rodzina wprost nie może się nachwalić tego smaku, a ja często taki smalczyk przyrządzam. Polecam każdemu znakomity sposób na to smaczne smarowidło.
Obtaczam ziemniaki w tej mieszance i wkładam do rękawa. W tej wersji nie mają sobie równychJak zrobić smalczyk z grzybami?
Składniki:
- 1 kg słoniny
- grzyby suszone
- cebula
- sól
- pieprz
- tymianek
- papryka ostra
Przygotowanie smalcu zacznij pokrojenia kostki i stopienia w garnku. Dodaj też przyprawy. Grzybki namocz w ciepłej wodzie. W trakcie wytapiania podlewaj słoninę wodą z grzybków. Cebule obierz i posiekaj.
Po wytopieniu słoninę przestudź i dodaj cebulę oraz grzybki. Składniki wymieszaj, a kawałki słoniny, które zostały ponownie wytop i dodaj do smalcu. Przełóż go do miseczki i podawaj z pieczywem.
Smalczyk z grzybkami smakuje z pieczywem
Domowy smalczyk z grzybkami smakuje wybornie z pieczywem. Podawaj go na kolację lub jako przekąskę. Przepis, który polecam, pozwala na przyrządzenie jeszcze lepszego smalcu, niż zazwyczaj. Dodatek grzybków sprawia, że to smarowidło smakuje po prostu wybornie.
U mnie w domu smalczyk z grzybkami jest po prostu uwielbiany. Rodzina się nim zajada i zawsze pyta, kiedy znów zrobię ten przysmak. Polecam wszystkim ten prosty sposób na smalczyk. Pisaliśmy, co można zrobić z zielonej części pora. Radziliśmy, co zrobić, by placki ziemniaczane nie rozpadały się podczas smażenia.
Źródło: gotujmy.pl