Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obtaczam ziemniaki w tej mieszance i wkładam do rękawa. W tej wersji nie mają sobie równych
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.01.2024 18:30

Obtaczam ziemniaki w tej mieszance i wkładam do rękawa. W tej wersji nie mają sobie równych

pieczone ziemniaki
Canva/pixelshot

Ziemniaki jako dodatek do potraw traktujemy przeważnie nieco po macoszemu. Ale z tym przepisem, dodatek czy nie, to najpopularniejsze polskie warzywo zyskuje nowe oblicze. A przygotowanie jest równie proste co zwykle.

Ziemniaki pieczone do obiadu

Powiedzonko naszych babć „zjedz chociaż mięsko, ziemniaczki możesz zostawić” nabiera tu zupełnie nowego kontekstu. Trudno bowiem oprzeć się tym złocistym połówkom kartofelków upieczonych w marynacie z ziół i w szczególny sposób.

I dobrze, że trudno się oprzeć. Ziemniak to przecież nie tylko sycące dopełnienie potrawy, lecz także samo zdrowie. Witaminy, potas, wapń i żelazo wspierają funkcjonowanie organizmu, a kremowy, pyszny smak to rozkosz dla podniebienia. Ważne, by nie były zbyt kaloryczne – ale na to pomaga właśnie pieczenie. Ziemniaki są wtedy tak smaczne, jak te smażone, ale o wiele lżejsze.

pieczone ziemniaki

Przestałam kupować sos pieczeniowy w sklepie. Robię go sama z kilku składników

Ziemniaki z rękawa do pieczenia

Sednem tego przepisu nie jest mieszanka przypraw, bo tę każdy może próbować zmieniać. Jest nią metoda pieczenia ziemniaków w rękawie. Nie codziennie używamy tego sposobu do pieczenia warzyw, ale warto spróbować – efekty są niesamowite.

Składniki

(na 1-2 kg ziemniaków)

  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, ostrej lub mieszanej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Gałązka tymianku

Przygotowanie pieczonych ziemniaków

W zależności od rozmiaru, ziemniaki szorujemy lub obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Płuczemy i wrzucamy do miski.

Do małego słoika wlewamy oliwę i wrzucamy wszystkie przyprawy. Zamykamy i energicznie wstrząsamy, by marynata dobrze się wymieszała. Marynatę wylewamy na pokrojone ziemniaki i dokładnie mieszamy, by pokryła wszystkie kawałki.

 Rękaw do pieczenia zawiązujemy z jednej strony, przerzucamy zawartość miski, dokładnie wybierając oliwę ze ścianek. Zawiązujemy rękaw z drugiej strony i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż ziemniaki będą rumiane.

W folii można upiec także dietetyczny obiad warzywny. Polecamy też przepisy na mięso mielone w cieście.

ziemniaki w naczyniu