Smakosze.pl Przepisy Biorę pałki z kurczaka, ziemniaki i robię danie proste, smaczne i w dodatku eleganckie. Za bezcen
youtube.com/@appetizing.meat.recipes

Biorę pałki z kurczaka, ziemniaki i robię danie proste, smaczne i w dodatku eleganckie. Za bezcen

15 lutego 2024

Oto bardzo pomysłowy przepis na niezwykłe podanie bardzo zwykłych, jak by się wydawało, składników. Ziemniaki i udka kurczaka składają się tu na niezwykłą konstrukcję, która dodatkowo przyspiesza przygotowanie potrawy. Efekt zaś zaskakuje smakiem.

Kurczak na za mały piekarnik

Ten przepis rozwiązuje problem zbyt małego piekarnika i robi to w wielkim stylu. Efektem jest danie, które wygląda intrygująco już na etapie przygotowywania. Jeśli więc szykujemy wystawny obiad dla gości i ktoś zajrzy do kuchni, będzie z tym większym apetytem czekał na efekt tego niezwykłego zabiegu.

Zabieg ten jest zaś bardzo prosty i sprowadza się do wbicia czterech wykałaczek w ziemniaka pieczonego w folii. Ciekawie się zapowiada, prawda? Przyjrzyjmy się więc, jak w ten nietypowy sposób upiec pałki z kurczaka w lekko słodkawej marynacie.

kurczak w marynacie
youtube.com/@appetizing.meat.recipes
W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez ten składnik

Nadziewany kurczak... na wykałaczki

Podobny przepis można znaleźć na kanale Appetizing – meat recipes, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje. Metoda, którą przedstawiamy, jest tam podstawą większej potrawy. Zachęcamy jednak, by kurczaka i ziemniaki podawać z dobrą surówką, a także z ulubionym sosem .

Składniki

  • 10-12 udek kurczaka
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • Łyżka słodkiej papryki
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • Pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy

Pieczemy kurczaka razem z ziemniakami

Udka kurczaka nakrawamy w najgrubszych miejscach i nacieramy papryką. W miseczce łączymy sos sojowy, miód, pieprz, kawę (!) i przeciśnięty na prasce czosnek. Dokładnie mieszamy, zalewamy kurczaka i odstawiamy na pół godziny do lodówki .

Ziemniaki szorujemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Obtaczamy je w oliwie i owijamy dokładnie folią aluminiową, pilnując, by stabilnie mogły leżeć na przekrojonej powierzchni . Połówki ziemniaków układamy na blasze i w każdą wbijamy obok siebie po cztery wykałaczki. Na tak stworzoną konstrukcję nadziewamy pałki kurczaka (mięsną stroną do dołu), by stabilnie stały w pionie. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut , aż udka będą złociste.

Wypróbuj też przepisy na bezmięsne pulpeciki w pomidorowym sosie i niezwykłą zapiekankę z mintaja .

konstrukcja z kurczakiem
youtube.com/@appetizing.meat.recipes
Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Bezmięsny obiad jest hitem w moim domu
Rodzina wciąż mnie prosi o te wafle. Smakują jak uwielbiany batonik
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy