Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez ten składnik
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.02.2024 19:55

W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez ten składnik

racuchy
YouTube/@Orchideli

Do ciasta na swoje ulubione racuchy koniecznie dodaj ten jeden składnik. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Będą puszyste jak nigdy wcześniej. Dowiedz się, co to za składnik i użyj go do przygotowania racuchów.

Racuchy uwielbiają wszyscy

Racuchy należą do tego rodzaju przekąsek, które uwielbiają wszyscy. Obok naleśników to najczęściej wybierany deser. Sprawdzą się także na słodkie śniadania lub jako uzupełnienie jadłospisu w ciągu dnia.

Za pomocą jednego składnika możesz ten uwielbiany deser uczynić bardziej puszystym. Odkąd znam ten patent, robię je tylko w ten sposób. W dalszej części artykułu poznasz nie tylko przepis, jak je zrobić, ale dowiesz się także, co dodać, aby były jeszcze lepsze. 

smażenie rachuchów.jpg
YouTube/@Orchideli
Co oznacza biały nalot na bananach? Bosacka mówi wprost, trzeba mieć świadomość

Puszystość dzięki jednemu składnikowi

Racuchy większość z nas uwielbia za ich miękkość i delikatność. Dodając jeden składnik, mogą być także puszyste. Dodanie go do racuchów poleciła mi znajoma i okazało się, że jest nim popularny kefir

Nie dowierzałem, dopóki sam nie spróbowałem. Naprawdę ten składnik potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Nigdy nie jadłem tak puszystych racuchów. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne składniki z listy i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Orchideli, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule. 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 3 g sody
  • 20 g cukru
  • 200 g kefiru
  • 1 jajko
  • sól

Przepis na puszyste racuchy

Do misji przesiej mąkę. Wsyp proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. Wlej kefir w temperaturze pokojowej. Wbij jajko i dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie delikatnie zagnieć. Otrzymana masa ma mieć jednolitą konsystencję bez ani jednej grudki

Ciasto misce przykryj i odstaw na około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto na stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości 1 centymetra. Za pomocą okrągłej szklanki wytnij racuchy. 

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Placuszki smaż z dwóch stron na małym ogniu do momentu zarumienienia. Podawaj z domowym dżemem owocowym. Ta puszystość zachwyca.

kefir.jpg
Canva/@Fascinadora