Biorę pieczarki i mieszam ze schabem. Zwykłe schabowe są 100 razy gorsze
Jeśli na Twoim stole zdecydowanie zbyt często goszczą klasyczne kotlety schabowe, musisz przetestować ten przepis. Uwielbiam połączenie soczystego mięsa z aksamitnym sosem. Koniecznie sprawdź, jak przygotować genialny schab z pieczarkami.
Idealne mięso na obiad
Najpopularniejszym sposobem na schab, są klasyczne kotlety w panierce . Oczywiście w takiej wersji mięso smakuje genialne, ale jednak każdy przepis może się w końcu znudzić. Jak zrobić schab trochę inaczej?
To wyjątkowo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane po prostu rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z grzybami . Od jakiegoś czasu w odstawkę poszły u mnie klasyczne kotlety i właśnie schab w sosie grzybowy króluje na moim stole. Podpowiem, jak go przygotować.

Genialny przepis na schab w sosie grzybowym
Sposób przygotowania schabu w pieczarkach jest naprawdę prosty, a lista składników niedługa. Najważniejsze są przyprawy i oczywiście grzyby. Tak pysznego mięsa dawno nie jadłam.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 500 g pieczarek
- olej roślinny i masło
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do pieczonego mięsa
Zaczynam od przygotowania mięsa. Zwykle robię to dzień wcześniej, żeby przez noc składniki dały radę się przegryźć. Schab kroję na kawałki o grubości około 2 cm, doprawiam solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Na koniec skrapiam oliwą i odstawiam na noc.
Jak zrobić schab w sosie grzybowym?
Następnego dnia przyszedł czas na grzyby. Zaczynam od oczyszczenia i pokrojenia pieczarek na plastry. Podsmażam je na suchej patelni i doprawiam solą oraz pieprzem. Kiedy grzyby są zarumienione, dodaję dwie łyżki masła . Chwilę jeszcze podsmażam.
Możemy przejść do mięsa. Każdy plater schabu opiekam z obu stron na patelni i niedużej ilości oleju. Następnie przekładam mięso do naczynia żaroodpornego, dodaję pieczarki i przykrywam folią aluminiową. Całość piekę w temperaturze 190°C przez 45 min.
Tak przygotowany schab to cudowna propozycja na obiad. Idealnie smakuje z ziemniakami i kluseczkami. Zobacz też nasz przepis na sałatkę makaronową .
