Smakosze.pl Przepisy Biorę świąteczne wędliny i zmieniam je w pyszny obiad. Z tym przepisem w moim domu nic się nie marnuje
Fot. Shutterstock/Teresa Kasprzycka

Biorę świąteczne wędliny i zmieniam je w pyszny obiad. Z tym przepisem w moim domu nic się nie marnuje

2 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wyrzucaj wędliny, która została ci po Wielkanocy. Za chwilę zdradzę ci, jak prosto zamienić je w pożywne danie. Sposób jest banalnie prosty, natomiast smak wybitny. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama.

Wielkanoc się skończy, a wędliny zostaną

Święta to okres nie tylko spotkań w gronie najbliższych, to także czas wielkiej uczty i pysznych smaków. Wielu z nas wciąż nie ma umiaru w ilości przygotowywanych potraw. Część można oddać rodzinie, jednak spora ilość wciąż zalega w lodówce. Znam na takie resztki doskonały sposób.

Wielkanoc również należy do tych świąt , na które przygotowuje się ogromne ilości jedzenia. Na stole oprócz ciast i sałatek, królują także półmiski z wędlinami. To właśnie one marnują się najczęściej. Na szczęście możesz poddać je recyklingowi i zrobić z nich pyszny obiad Koniecznie czytaj dalej, jak to zrobić.

cebula.jpg
Fot. Canva/Julia Filirovska
Sposób na te naleśniki mam od znajomej kucharki. Wciąż się waham, czy bardziej smakuje mi ciasto, czy farsz

Nie tylko wędliny

Z resztek wędlin można zrobić pyszne kotleciki. Wystarczy dodać do nich kilka podstawowych produktów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy.

Składniki:

  • 300 g wędlin ze świąt
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta

Przepis na smakołyk z wędlin

Wędliny umieść w misce. Zblenduj je na jednolitą i gładką masę. Cebulę obierz, drobno posiekaj w kostkę i dodaj do miski.

Do masy dołóż namoczoną w wodzie bułkę. Przypraw pieprzem oraz odrobią soli. Wymieszaj ze sobą składniki.

Z mięsnej masy uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej.

Kotlety ułóż na patelni i smaż do momentu zarumienienia na brązowo. Podaj na obiad i zaskocz swoją rodzinę. Sprawdź, jakie pierogi zrobić na wiosnę oraz zobacz, co ludzie zostawiają w kawiarniach .

kotlety.jpg
Fot. Canva/Alexander's Images
Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Już wiem, co podam w oktawie Wielkanocy
Kroję ogórki kiszone i mieszam je z tymi składnikami. Ta banalna surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy