Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Już wiem, co podam w oktawie Wielkanocy
![Ciasto Marysieńka](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_61d162b7bb.jpg)
Ciasto o nazwie Marysieńka zaprezentowała kiedyś sama siostra Anastazja. To świetny deser, który od tego czasu doczekał się wielu wariacji, a liczni kucharze próbowali swoich sił w przygotowaniu tego ciastka. Oto bardzo dobry przepis.
Marysieńka – z Krakowa
Obok Jamy Michalikowej i Europejskiej Marysieńka była jedną z najsławniejszych cukierni przedwojennego Krakowa. Najprawdopodobniej to z niej pochodzi ciastko o tej nazwie, które dziś dzięki słynnej zakonnicy-kucharce przygotowuje się w polskich domach. To niezwykle efektowne ciastko, którego przepis łatwo można modyfikować, dodając liczne smakołyki.
W podstawowej wersji jest to kakaowo-orzechowe ciastko biszkoptowe z lekkim kremem i polewą czekoladową. Jeśli to nie jest idealne połączenie cukierniczych smaków, to już nie wiemy, co nim jest. Warto więc wypróbować taki przepis, opanować go, a następnie się nim bawić i nieco urozmaicać.
![posypka i polewa na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto3_c0e3305914.jpg)
Podstawowa Marysieńka
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z orzechowej wersji przepisu z kanału youtube Smaki Katriny.
Składniki spodu kakaowego
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 7 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oleju
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mocnej kawy
Składniki bezowej masy orzechowej
- 5 białek jaj
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 200-300 g dowolnych orzechów, prażonych
Składniki masy kremowej
- 1 l mleka
- ¾ szklanki cukru
- 5 żółtek jajek
- ¼ kg masła
- 2 niesłodzone budynie śmietankowe
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 torebka cukru waniliowego
Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki kremówki
Pieczemy Marysieńkę
Aby przygotować bezową warstwę z orzechami, ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, stopniowo dodajemy cukier, nadal ubijamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, łączymy łyżką. Do masy dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy, a następnie łączymy z posiekanymi prażonymi orzechami. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wypiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Podobnie przygotowujemy bazę biszkoptową. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy na krem z cukrem. Dodajemy suche składniki, olej i 120 ml wody i mieszamy do dokładnego połączenia. Na koniec łączymy całość z piana z białek. Kawę pozostawiamy do nasączenia ciasta, kiedy będzie gotowe. Biszkopt kakaowy pieczemy w tej samej blasze, co masę bezową, również przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie suche w środku. Po wyjęciu studzimy i rozkrawamy w poprzek na dwie warstwy.
Przygotowujemy masę kremową. W garnku mieszamy rózgą żółtka jaj, cukier, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Dolewamy ok. ½ szklanki mleka i dokładnie mieszamy. Kiedy masa jest dobrze wyrobiona i nie ma w niej grudek, dodajemy pozostałe mleko i cukier waniliowy. Gotujemy, aż budyń się zagęści, ciągle mieszając i odstawiamy budyń do ostudzenia. Ostudzony budyń mieszamy mikserem z masłem o podobnej temperaturze.
Składniki łączymy w tort. Kakaową bazę nasączamy kawą i równomiernie smarujemy połową przygotowanego kremu. Na tę warstwę układamy ciasto orzechowe i smarujemy drugą połową kremu. Całość przykrywamy drugą połową kakaowego biszkoptu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy z kremówką i lekko studzimy. Polewę rozprowadzamy po powierzchni ciasta i dekorujemy orzechami lub wybraną posypką. Po schłodzeniu wszystkich składników ciast odkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Wypróbuj też przepisy na prosty i doskonały biszkopt oraz blok czekoladowy według Ewy Wachowicz.
![składniki masy biszkoptowej](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_27dbece3ba.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)