Biorę tanie mięso i zamieniam je w prawdziwą ucztę. To będzie moje danie popisowe na Wielkanoc
Oto doskonały błyskawiczny przepis na tani, ale niezwykle efektowny obiad. Jego podstawą są udka kurczaka. Drób to chyba najchętniej jedzony rodzaj mięsa, dlatego taki przepis sprawdzi się świetnie jako posiłek choćby na Wielkanoc. Goście oszaleją z zachwytu na jego punkcie.
Pieczone pałki z kurczaka
Tzw. pałki, czyli dolna część uda kurczaka, to jedno z najłatwiej dostępnych w naszych sklepach mięs. Dlatego warto mieć pod ręką kilka przepisów na zmienienie ich w wykwintne dania . Oto jeden z nich.
Udka kurczaka zmieniamy tu w apetyczne papiloty, a dzięki dodatkowi ziemniaków i warzyw, z piekarnika wychodzi od razu gotowe danie . Składa się ono z kilku tanich produktów, zwłaszcza że udka kurczaka to bardzo przyjazny dla portfela produkt mięsny.
Drobiowy obiad na Wielkanoc
Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Zdrowe i smaczne przepisy. Autorzy proponują dodać przed pieczeniem dressing z majonezu bezpośrednio na kurczaka. Nie jest to konieczna część tego przepisu i w naszej wersji nie występuje.
Składniki
- 4 udka (pałki) z kurczaka
- 400 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 150 g mozzarelli do pizzy
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- Przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, papryka, liście laurowe
Przygotowujemy tani obiad na wielkanoc
Udka z kurczaka płuczemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż z obu stron 2-3 nacięciami w najgrubszej części. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką i odkładamy na kilkanaście minut do zamarynowania.
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę w półplasterki . Cebulę kroimy dość drobno i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, marchewkę i liść laurowy i dusimy, aż warzywa będą al dente, doprawiając solą i pieprzem.
Kurczaka podsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, aż będzie złocisty z każdej strony. Nie musi być dopieczony w środku.
Z kawałków papieru do pieczenia formujemy cztery otwarte od góry łódeczki, zawijając końcówki jak cukierki . Takie naczynia układamy na blasze. Na dno każdego wsypujemy warstwę ziemniaków. Na nią kładziemy gałązkę rozmarynu. Posypujemy pieprzem i wykładamy warstwę duszonych warzyw.
Na wierzchu każdej łódeczki układamy obsmażone udko kurczaka i posypujemy startym serem. Wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Przed wyjęciem upewniamy się, że mięso kurczaka jest miękkie.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone według Macieja Kuronia i pesto z lubczyku.