Tym smarowidłem na kanapki zajadałem się w Czechach. Na szczęście ubłagałem naszą gosposię o przepis
Ta pasta do smarowania chleba jest jednocześnie zwykła i niezwykła. Niby przyzwyczajeni jesteśmy do zastępowania masła na chlebie różnymi smarowidłami. Rzadko jednak przygotowujemy w Polsce takie, mimo że tak popularne jest u naszych południowych sąsiadów.
Serowe smarowidło
Niektórym czeska kuchnia kojarzy się tylko z piwem i knedlikami. Ci bardziej zaznajomieni z kulturą Czech znają jednak jeszcze kilka cech charakterystycznych dla kulinarnej kultury tego kraju. Czesi uwielbiają przekąski i są prawdziwymi mistrzami w komponowaniu ich.
Ta pasta składa się właściwie z dwóch podstawowych składników, które z Czechami kojarzą się mocno: sera i czosnku. Kiedy zetrzemy ser na tarce i połączymy oba produkty, dostaniemy doskonałą przekąskę. Wystarczy dodać do niej chleb i warzywo, a doskonale sprawdzi się w roli szybkiego śniadania. Jest też świetnym elementem imprezowego szwedzkiego stołu.
Moja mama co roku robi te kruche ciasteczka na Wielkanoc. Wyglądają jak jajka sadzone Czy wiesz co jest na tym zdjęciu? Ta roślina ma wspaniałe właściwościCzeska pasta do chleba
Jest jeszcze jeden niezwykły atut tego przepisu. Pozwala on zużyć zalegający w lodówce ser. Choć nie jest to pierwsza rzecz, którą myślimy o Czechach, znają oni dziesiątki ciekawych rodzajów sera o zróżnicowanym smaku. Im więcej dodamy go do tej pasty, tym lepiej. Dlatego przeglądajmy lodówkę regularnie w poszukiwaniu resztek sera, które świetnie sprawdzą się w tej paście.
Składniki
- Ok. 150 g kawałków żółtego sera różnych gatunków, w tym pleśniowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 kopiasta łyżka majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego
- Ziarnisty pieprz roztarty w moździerzu
Pasta serowa do smarowania
Aby przygotować pastę, robimy przegląd lodówki w poszukiwaniu zalegających kawałków żółtego sera. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją ze świeżych produktów. Ser ścieramy na tarce o grubych okach, a jego gatunki mieszamy ze sobą. Im więcej zróżnicowanych serów, tym smak będzie głębszy.
Ilość użytego majonezu lub jogurtu zależy od ilości sera. Dodajemy ją stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pasta powinna zachować swoją strukturę i pozwalać się dobrze rozsmarować na chlebie. Roztarty ser i majonez przyprawiamy grubo potłuczonym pieprzem i drobno posiekanym lub przeciśniętym na prasce czosnkiem. Pasta nabiera pełni smaku po kilku godzinach w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na czosndogi Strzelczyka i sałatkę warstwową „leśna polana”.