Smakosze.pl Przepisy Biorę ziemniaki, kiełbasę, pieczarki i robię z nich cudowny obiad. Jest pyszny i starcza nawet na 2 dni
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Biorę ziemniaki, kiełbasę, pieczarki i robię z nich cudowny obiad. Jest pyszny i starcza nawet na 2 dni

17 października 2023

Zapiekanka ziemniaczana jest idealnym daniem na jesienny obiad. Syci na długo i smakuje doskonale, a robiąc ją mamy z głowy wymyślanie potrawy na kolejny dzień. Warto spróbować.

Zapiekanka dobra na wszystko

Lubię zapiekanki za to, że można do nich wrzucić resztki warzyw, wędlin czy kiełbas. Jednym słowem jest to danie, które pozwala wyczyścić lodówkę przed kolejnymi zakupami i upewnić się, że nic nam się nie zmarnowało.

Choć wydawać by się mogło, że przygotowanie jest czasochłonne, jest dokładnie na odwrót. Gdy już pokroimy składniki i włożymy je do formy wraz z sosem i serem, wystarczy tylko poczekać. Zobaczcie jak zrobić moje ulubione danie i przekonajcie się sami, że warto.

Ziemniaki do obiadowej zapiekanki.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli
W domu bez przerwy proszą mnie o to ciasto ze śliwkami. Na szczęście robię je w chwilę, zawsze się udaje

Wyśmienita zapiekanka ziemniaczana na obiad

Połączenie ziemniaków, pieczarek i kiełbasy skusi chyba każdego. Taki obiad stanowi esencję jesiennych posiłków. Jest przyjemnie ciepłe i pachnące, a syci na długi czas.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 kawałki kiełbasy śląskiej
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 300 g sera żółtego
  • 45 g masła
  • 45 g mąki pszennej
  • 625 ml mleka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy

Danie wymaga jedynie prostych składników, które znajdziemy w każdym sklepie. Warto spróbować i choć raz odpocząć od gotowania kolejnego dnia.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? Obiad na dwa dni zachwyci

Zaczynam od oczyszczenia ziemniaków i pokrojenia ich w plastry. Gotuję je przez kwadrans w osolonym wrzątku i przekładam do natłuszczonej olejem formy żaroodpornej. Kiełbasę, cebule oraz pieczarki kroję w plasterki.

Podsmażam je osobno na dobrze rozgrzanym tłuszczu, zaczynając od kiełbasy i kończąc na grzybach. Gdy te ostatnie już trochę się zredukują, zawartość patelni doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Teraz przenoszę ją na ziemniaki.

W osobnym garnku na maśle lub margarynie podsmażam mąkę pszenną. Wlewam wybrany nabiał i podgrzewam, aż zacznie gęstnieć. W międzyczasie wsypuję nieco soli i pieprzu. Gdy już uzyskam gęsty sos, polewam nim danie w formie.

Ostrożnie mieszam, by rozprowadzić go po całej objętości. Na koniec wierzch zapiekanki ziemniaczanej posypuję startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika i uruchamiam termoobieg. Piekę przez 20-25 minut.

Wskazówka: danie wegetariańskie zrobicie, zamieniając kiełbasę śląską na dowolną wegańską. Do jej podsmażania koniecznie użyjcie oleju.

Jak podać zapiekankę ziemniaczaną?

Ciepłe danie nie wymaga wielu dodatków. W środku jest już sos , lecz jeśli chcecie, możecie na wierzchu położyć jeszcze nieco ketchupu. Niektórzy wzbogacają też taki obiad o porcję ulubionej surówki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zapiekanki. Sprawdźcie jak zrobić pyszne lasagne z patelni na obiad . Być może skusi was też prosta i smaczna zapiekanka z mięsem mielonym .

Sos do zapiekanki na obiad.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli
Pokrój kapustę na plastry i ułóż na niej mięso mielone. Odkąd poznałam ten przepis, już nie robię gołąbków
Układam banany na patelni i zalewam ciastem. Zrobienie deseru zajmuje kilka chwil, rodzina go uwielbia
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy