Najtańsza i najlepsza zapiekanka z mięsem mielonym. Idealnym obiad dla całej rodziny
Zdradzamy sposób na pyszny, pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Jest nim oczywiście zapiekanka makaronowa. Niewątpliwą zaletą tego typu przepisach jest fakt, że robią się praktycznie same. Użycie niedrogich składników sprawia, że ten obiad jest w dodatku bardzo przyjazny dla naszego portfela.
We wnętrzu zapiekanki makaronowej znajdziecie sycące mielone mięso. Jego smak wzbogaca podsmażona cebulka i apetyczny zielony szpinak. Całość zapieczona jest oczywiście pod serową kołderką. Domownicy będą zachwyceni takim obiadem.
Przepis na rewelacyjną zapiekankę makaronową z mielonym mięsem
Składniki:
500 g mięsa mielonego
450 g krótkiego makaronu (np. penne)
1 szklanka passaty pomidorowej
1 opakowanie świeżego szpinaku
2 szklanki tartego sera żółtego
1 cebula
3 ząbki czosnku
słodka papryka
zioła prowansalskie
sól
pieprz
olej do smażenia
Jak przyrządzić pyszna i niedrogą zapiekankę na obiad?
Makaron do zapiekanki ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na tłuszcz wrzuć cebulę, podsmażaj przez chwilę, po czym dodaj do niej czosnek. Do warzyw dołóż mięso mielone i smaż wszystkie składniki do momentu, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron.
Do podsmażonych składników zapiekanki dołóż posiekany czosnek. Zalej wszystko passatą pomidorową. Zawartość patelni wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Przykryj i duś przez kilka minut.
Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Przełóż do niego pomidorowo-mięsny sos. Wszystko wymieszaj i posyp z wierzchu tarty serem żółtym.
Zapiekankę makaronową wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 7-8 minut, aż ser dobrze się zrumieni. Gotowe danie możesz udekorować z wierzchu odrobiną ziół, np. mieszanką ziół prowansalskich. Po wyjęciu z piekarnika potrawa gotowa jest do podania. Zapiekanka gyros to prawdziwa rewolucja na talerzu. Przepis Ewy Wachowicz jest bajecznie prosty i fenomenalnie smaczny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rodowicz pokazała jak robi spaghetti, a fani wytknęli jej błąd. Nie uwierzycie, o co poszło
Danuta Martyniuk je niezwykły kisiel. Robi go z niewiarygodnie zdrowego składnika
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama