Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam banany na patelni i zalewam ciastem. Zrobienie deseru zajmuje kilka chwil, rodzina go uwielbia

Układam banany na patelni i zalewam ciastem. Zrobienie deseru zajmuje kilka chwil, rodzina go uwielbia

Ciasto z patelni
Screen z filmu na kanale YouTube Recipe Plus

Ciasto z patelni idealnie sprawdzi się, jeśli nie mamy piekarnika, a mamy ochotę na słodkości podobne do kupowanych w cukierni. Wystarczy kilka chwil by z bananów i prostej masy przygotować nie lada przysmak. Musicie spróbować.
 

Bananowe ciasto z patelni

Ciasto bez pieczenia to nie tylko herbatniki przekładane kremem śmietanowym czy budyniowym. W zastępstwie piekarnika do ogrzania składników na deser można wykorzystać kuchenkę oraz patelnią z pokrywką. Taki przysmak przygotowuje się bardzo sprawnie.

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 duże jajko
  • 10 ml octu
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 160 ml mleka lub napoju sojowego
  • 60 g cukru
  • około 200 g mąki pszennej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Wielu składników nie trzeba, by zrobić znakomity deser z patelni. To ciasto bez pieczenia przygotujecie bardzo sprawnie. Instrukcję ze wskazówkami znajdziecie w dalszej części artykułu.

Masa na ciasto bez pieczenia z bananami.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Recipe Plus
Obtocz ziemniaki w tym składniku i upiecz w rękawie. Tak podane do obiadu nie mają sobie równych

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z bananami? Przyda się patelnia

Zaczynam od połączenia jajka z 2 łyżkami cukru, olejem rzepakowym i esencją waniliową. Do masy dodaję mleko lub roślinny odpowiednik, mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia.

Gdy już uzyskam gładką masę, przystępuję do pracy na patelni. Wsypuję na nią pozostałą ilość cukru i układam pokrojonego w plastry banana. Wylewam ciasto i ustawiam naczynie na kuchence.

Przyrządzam przez 20 minut pod przykryciem, ustawiając minimalną moc palnika. Po tym czasie ostrożnie obracam i podpiekam jeszcze przez 3-4 minuty.

Jak podać ciasto z patelni?

Deser najlepiej smakuje, gdy jeszcze jest lekko ciepły. Przed pokrojeniem odczekajcie jednak trochę, nim go pokroicie. W przeciwnym wypadku ciasto z patelni — ze względu na swoją dość delikatną strukturę — może zacząć się rozpadać.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na ciasta bez pieczenia. Spróbujcie koniecznie smakowitego deseru czekoladowego. Być może spodoba wam się też receptura na ciasto z patelni podobne do piernika.

Ciasto bez pieczenia z bananami.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Recipe Plus