Pokrój kapustę na plastry i ułóż na niej mięso mielone. Odkąd poznałam ten przepis, już nie robię gołąbków
Z kapusty i mięsa mielonego można ugotować wiele pysznych dań. Tym razem sięgnęłam po przepis prostszy niż gołąbki. Danie, które przygotowałam, zachwyciło całą moją rodzinę i nie zajęło mi wiele czasu.
Z kapusty zrobicie więcej niż tylko gołąbki
Gołąbki nigdy nie były moim ulubionym daniem. Zawsze jadałam je poza domem, bo czas wykonania tej potrawy moim zdaniem jest zdecydowanie zbyt długi. Próbowałam wykonać je w wersji bez zawijania, ale ta też wydała mi się czasochłonna.
Kiedy więc w internecie znalazłam prosty przepis łączący kapustę, mięso mielone i pyszny sos w danie, które mogę przygotować w mniej więcej kwadrans i wstawić do piekarnika, musiałam spróbować. Wyszło nad wyraz dobrze.
Koleżanka pochwaliła się patentem na wydłużenie świeżości warzyw. Gdy to zobaczyłam zamarłamProsty obiad z kapusty i mięsa mielonego
Danie, które bije gołąbki na głowę, przygotowuję znacznie szybciej, bo nie spędzam czasu na żmudnym zawijaniu. Po prostu kroje kapustę i układam na niej doprawione mięso. Po upieczeniu smakuje znakomicie.
Składniki:
- 1 nieduża główka białej kapusty
- 600 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 20 g koncentratu pomidorowego
- po pół pęczka koperku i szczypiorku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Kilka składników dość sprawnie przekształcimy w efektowne i smaczne danie. W dalszej części artykułu ze szczegółami opisałam jak przygotować ten przysmak.
Jak zrobić obiad z kapusty i mięsa mielonego?
Zaczynam od oczyszczenia kapusty i pokrojenia jej w okrągłe plastry. Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i oprószam solą oraz pieprzem. Mięso mielone przenoszę do miski.
Dodaję posiekaną cebulę oraz rozdrobniony czosnek. Doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Wyrabiam, a następnie formuję z nich kulki takiej wielkości, by po rozpłaszczeniu na cienki kotlet miały rozmiar zbliżony do plastrów kapusty. Układam je na nich.
Siekam szczypiorek i koperek. Łączę je z jogurtem naturalnym i koncentratem pomidorowym. Powstały sos układam na mięsie, rozsmarowując go po całej jego powierzchni. Wstawiam blachę do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piekę przez 45 minut.
Wskazówka: danie można wykonać w wersji wegetariańskiej, łopatkę wieprzową zastępując roślinnym mięsem lub odpowiednio przygotowanym granulatem sojowym.
Jak podać danie z kapusty i mięsa mielonego?
Potrawa przypominająca burgery bez bułki świetnie smakuje z zapiekanymi z dodatkiem przypraw ziemniakami. Polecamy szczególnie też znakomite łódeczki. Warto też zaserwować soczystą surówkę.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przygotowanie mięsa mielonego. Sprawdźcie jak zrobić kotlety z pieczarkami. Być może spodobają wam się też wyśmienite gołąbki bez zawijania. W przepisie tym do masy na farsz dodajemy posiekaną kapustę.