Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W domu bez przerwy proszą mnie o to ciasto ze śliwkami. Na szczęście robię je w chwilę, zawsze się udaje

W domu bez przerwy proszą mnie o to ciasto ze śliwkami. Na szczęście robię je w chwilę, zawsze się udaje

Ciasto ze śliwkami
Screen z filmu na kanale YouTube SPRÓBUJEMY!

Ciasto ze śliwkami jest ulubionym deserem w moim domu. Bliscy nie wyobrażają sobie jesieni bez choćby kawałka tej pyszności. Na szczęście znalazłam przepis, który pozwala przygotować je w zaledwie kilka chwil. Musicie spróbować.

Jesienią spróbujcie ciasta ze śliwkami

Jesienny klasyk, czyli ciasto ze śliwkami, można przygotować na wiele sposobów. Owoce te smakują wyśmienicie zarówno z masą drożdżową, jak i z chrupiącą posypką z płatków owsianych.

Jednak w moim domu, o wiele większym zainteresowaniem cieszy się jeszcze inna wersja. Przygotowuję ją z dodatkiem zdrowego i łatwo dostępnego produktu mlecznego. Dzięki niemu ciasto jest przyjemnie wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Czego chcieć więcej?

Ciasto jogurtowe mieszamy ręcznie.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube SPRÓBUJEMY!
Pokrój kapustę na plastry i ułóż na niej mięso mielone. Odkąd poznałam ten przepis, już nie robię gołąbków

Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami

Nie każdy lubi smak jogurtu naturalnego. W cieście jednak nie będzie on wyczuwalny, a sprawi, że wyjdzie nam mięciutkie i niesamowicie przyjemne w odbiorze. Ze śliwkami stanowi tak dobre połączenie, że trudno mu się oprzeć.

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 3 duże jajka
  • 320 g maki pszennej + około 60 g do kruszonki
  • 135 g cukru + 30 g do kruszonki
  • około 50 g zimnego masła
  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 165 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ten deser wcale nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Składników nie jest mało, ale przygotowanie przebiegnie sprawnie. Sprawdźcie instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Jak zrobić pyszne ciasto jogurtowe? Koniecznie dodajcie śliwki

Zaczynam od przesiania mąki i proszku do pieczenia do większej miski. Wsypuję odrobinę soli i mieszam dokładnie. W osobnym naczyniu ubijam jajka, aż się spienią. Wtedy stopniowo dodaję cukier. Teraz do mąki dodatkami wlewam olej.

Łączę wszystkie składniki z jogurtem i cukrem wanilinowym. Na koniec dodaję kogel-mogel i dokładnie wyrabiam ciasto przy pomocy rózgi. Przenoszę je do niezbyt dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myję, osuszam i usuwam pestki.

Połówki owoców układam na powierzchni ciasta. Z dodatkowej mąki i cukru oraz masła przygotowuję kruszonkę i posypuję nią słodycz. Ciasto ze śliwkami wstawiam do rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza piekarnika. Piekę około 40 minut.

Jak podać ciasto jogurtowe ze śliwkami?

Znam osoby, które ciasto jogurtowe, podobnie jak drożdżowe, smarują grubą warstwą masła. Moim zdaniem ta słodycz nie wymaga już jednak dodatków. Wystarczy herbata lub kawa.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakołyki ze śliwkami. Sprawdźcie jak zrobić z nich znakomity kompot z dodatkiem przypraw korzennych. Być może skusi was też ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Ciasto ze śliwkami zachwyci.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube SPRÓBUJEMY!