Smakosze.pl Przepisy Biorę ziemniaki, pomidory i zalewam colą. Za ten przepis należy się wielka nagroda
Fot. YouTube/Angry Kaka's kitchen

Biorę ziemniaki, pomidory i zalewam colą. Za ten przepis należy się wielka nagroda

21 lutego 2025

Duszenie ziemniaków w zalewie z coli z to kontrowersyjny, ale skuteczny sposób na dodanie głębi smaku tym najpowszechniejszym z warzyw. „Jeśli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie” – twierdzą niektórzy. Im wszystkim zadedykować można ten przepis.

Ziemniaki z pomidorami

Kiedy wczytamy się w skład na puszce coli , na pierwszych miejscach znajdziemy wodę i cukier . Za specyficzny smak odpowiadają kwaśny odczyn i aromaty – w części, a nawet większości syntetyczne, ale to już zależy od producenta. Generalnie jednak mamy do czynienia z gazowaną i słodzoną wodą.

Mimo to nie tylko sięgamy chętnie po napój o uzależniającym smaku, lecz także szukamy dla niego nowych zastosowań. Odrdzewianie metali jest już przysłowiowe, ale aplikacje coli zdarzają się także w kuchni. Należy do nich popularne w USA łączenie jej z ziemniakami.

ziemniaki duszone w coli
Fot. YouTube/Angry Kaka's kitchen
Włóż liście laurowe do pojemnika z ryżem. Ten patent wymyślił chyba geniusz

Połącz ziemniaki z colą

Po obraniu ziemniaków na ich ściankach znajduje się pektyna – substancja, która pod wpływem ciepła zmienia się w żel. Jednak im bardziej kwasowe środowisko, tym mniej żeluje się ona. Dlatego dolanie kwaśnej coli sprawia, że ziemniaki pozostaną bardziej zwarte . Cukier odpowiada zaś oczywiście za karmelizację – brązowy kolor, słodkawy posmak i bardziej chrupiącą skórkę. Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Angry Kaka's Kitchen, gdzie pokazana jest jedna z wersji takiego przepisu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 puszka coli
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło klarowane do smażenia
  • Suszona bazylia, sól, pieprz
składniki potrawy
Fot. YouTube/Angry Kaka's kitchen

Ziemniaki i pomidory duszone w coli

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Płuczemy je i osuszamy na ręczniku papierowym. Pomidory kroimy w ósemki, cebulę w drobną kostkę, a czosnek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane . Smażymy ziemniaki na złocisty kolor i zdejmujemy. Teraz na patelnię wrzucamy pozostałe składniki.

smażenie ziemniaków
Fot. YouTube/Angry Kaka's kitchen

Pomidory przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem Kiedy pomidory będą miękkie, a cebula szklista, ziemniaki wkładamy z powrotem do potrawy.

Patelnię zalewamy colą. Warzywa przyprawiamy do smaku. Dusimy, aż cały płyn się wygotuje i przekładamy do naczynia. Ziemniaki w coli są gotowe do podania .

Wypróbuj też przepis na kulki ziemniaczane i poznaj historię polskich pierogów w kosmosie .

duszenie ziemniaków
Fot. YouTube/Angry Kaka's kitchen
Takie naleśniki z twarogiem robię co piątek. Cała rodzina je uwielbia
Przewozili 23 tony, służby zatrzymały na granicy. W ładunku znaleziono sporysz i pleśń
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy