Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna pasta z czarnych oliwek. Do pieczywa i krakersów, w sam raz na imprezę
Canva / Petroos

Błyskawiczna pasta z czarnych oliwek. Do pieczywa i krakersów, w sam raz na imprezę

31 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ekspresowa pasta z oliwek wprowadzi śródziemnomorski klimat na każdej imprezie. Doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem lub krakersami. Ta pasta, zwana tapenadą, idealnie łączy ze sobą kilka wyrazistych składników. Oliwki z dodatkiem czosnku i kaparów smakują wręcz obłędnie.

Apetyczna imprezowa pasta zaskakuje swoim smakiem. Przepadają za nią także osoby, które na co dzień stronią od oliwek w ich podstawowej postaci. Przygotowanie tapenady jest błyskawiczne. Wystarczy zblendować wszystkie składniki, wymieszać i gotowe.

Przepis na tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek

Składniki:

  • 1 słoiczek czarnych oliwek

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki kaparów

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • oliwa z oliwek

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić wyśmienitą pastę na imprezę?

Oliwki do pasty odsącz z zalewy . Przełóż je do sporej miski. Dodaj kapary oraz przeciśnięty przez praskę czosnek .

Składniki na pastę zmiksuj za pomocą ręcznego blendera . Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, możesz je także drobno posiekać . Pasta nie powinna być idealnie gładka, a mieć w sobie wyczuwalne kawałki poszczególnych produktów .

Tapenadę dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, a także solą . Podczas doprawiania pamiętaj, że poszczególne składniki pasty mają już dosyć wyrazisty smak . Na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę, cały czas mieszając, aż tapenada uzyska odpowiednią, pastowatą konsystencję .

Natkę pietruszki drobno posiekaj . Większą jej część wymieszaj z pastą z czarnych oliwek , pozostałą ilością udekoruj wierzch tapenady. Pastę podawaj z podpieczoną bagietką lub krakersami .

Szałowa pasta z ogórków kiszonych smakuje zarówno na imprezie, jak i rodzinnym śniadaniu . Z pieczonego czosnku wyczarujesz iście uniwersalne smarowidło .

Canva / zia_shusha
Canva / zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy