Brukselka zapiekana pod chrupiącą posypką
Brukselka to warzywo zbudzające chyba najwięcej emocji. Wiele osób po prostu jej nie lubi, ale warto wiedzieć jak ją przygotować i doprawić, aby smakowała wyśmienicie.
Brukselka prosto z wody to dla wielu osób horror z czasów dzieciństwa. Wiele mam podaje je swoim dzieciom na obiad i uparcie skłania do ich jedzenia. Niestety najczęściej kończy się tym, że najmłodsi się do niej zrażają. Warto jednak poeksperymentować z tym warzywem i znaleźć na nie odpowiedni sposób.
Dlaczego?
Pomimo swoich miniaturowych rozmiarów brukselka jest bardzo zdrowa. Swoim wyglądem bardzo przypomina mini kapustę, a powstała w wyniku skrzyżowania kapusty z jarmużem. Spożywanie brukselki wspiera układ odpornościowy, działa antynowotworowo i wpływa na płodność. Ponadto posiada właściwości antybakteryjne i doskonale wpływa na pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Brukselkę powinny jadać również kobiety w ciąży lub planujące dziecko. Ma mnóstwo wapnia, które odpowiada za prawidłowe pompowanie krwi do narządów i tkanek, magnezu, który rozszerza tętnice i chroni przed zawałem oraz potasu, regulującego ciśnienie. Brukselka jest też cennym źródłem witaminy K, wykazującej właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe. Ma tez dużo błonnika – porcja 100g brukselki dostarcza aż 20% dziennego zapotrzebowania. Błonnik zapewnia poczucie sytości, ale również poprawia trawienie i pracę jelit. Jest również niskokaloryczna. Porcja 100 g dostarcza jedynie ok. 40 kcal. Oczywiście mowa o brukselce sauté, bez dodatków.
Jak ją przygotować aby nie była gorzka?
Jest na to bardzo łatwy sposób – do gotowania wystarczy wlać odrobinę mleka. Druga sprawa to gotowanie warzyw krótko i bez przykrycia. Gotując je pod przykrywką w garnku gromadzą się gazy siarkowe, które przenikają do wnętrza brukselki, sprawiając, że będzie miała nieprzyjemny smak i zapach. Do gotującej się brukselki można też wrzucić piętkę chleba lub dodać szczyptę cynamonu.
Po ugotowaniu brukselki warto ją jeszcze upiec! W wersji z chrupiącą posypką smakuje fantastycznie! Przygotowanie brukselki w takiej formie jest naprawdę nieskomplikowane, polecam spróbować!
Składniki na brukselkę zapiekaną pod chrupiącą posypką, 2 porcje:
-
300 g brukselki najlepiej świeżej, ale ewentualnie może też być mrożona
-
1,5 łyżki bułki tartej
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
trochę startej skórki z cytryny
-
przyprawy: sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-
opcjonalnie – tarty parmezan, pokruszone i zarumienione płatki migdałów.
Dodatkowo do podania:
-
2 ćwiartki cytryn
-
oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania brukselki zapiekanej pod chrupiącą posypką:
Piekarnik nastaw na temperaturę 220 stopni Celsjusza, funkcja grzania góra-dół.
Przygotuj garnek z wodą. Dodaj do środka soli i zagotuj. Świeżą brukselkę opłucz i umieść w garnku. Gotuj bez przykrycia przez około 20 minut do miękkości. Jeśli brukselka jest jeszcze dość twarda to pozostaw garnek na ogniu jeszcze przez 5 minut. Następnie odcedź i wyłóż do naczynia żaroodpornego.
Do miseczki wlej oliwę, dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę startej skórki z cytryny, wrzuć posiekaną natkę pietruszki i 1,5 łyżki bułki tartej. Całość wymieszaj. Jeśli lubisz możesz dodać też tarty parmezan oraz pokruszone płatki migdałów. Tak przygotowaną panierką posyp brukselkę.
Naczynie włóż do piekarnika. Piecz brukselkę przez około10 minut, aż posypka będzie chrupiąca i zarumieniona.
Po upieczeniu brukselkę polej oliwą i skrop dużą ilością soku z cytryny. Dodaj ją do ulubionych potraw lub jedz samodzielnie jako przystawkę lub przekąskę.
Z czym podawać brukselkę?
Sezon na świeżą brukselkę trwa od października do końca stycznia. Najlepiej smakuje, gdy zbierana jest tuż po pierwszych przymrozkach. To one zmniejszają jej naturalną goryczkę. Poza sezonem można jeść to warzywo w wersji mrożonej.
Brukselkę najlepiej podawać jako składnik zapiekanek z ryżem, wersji ziemniakami lub makaronem. Doskonale komponuje się z kalafiorem, brokułami, czosnkiem i podsmażoną cebulą. To również świetny dodatek do mięs.