Zapomnij o budyniu z torebki. Jeszcze lepszy zrobisz ze zdrowego składnika
Budyń jest przysmakiem, który skusi niejednego smakosza. Mleczny deser warto przygotować z kaszy jaglanej, która zawiera wiele cennych składników odżywczych i świetnie zastępuje skrobię ziemniaczaną, stanowiąca główny składnik dostępnych w sklepach mieszanek. Będzie smakował wyśmienicie.
Budyń jaglany jest lekką i zdrową alternatywą klasycznego mlecznego deseru. Ziarno zawiera wiele cennych składników odżywczych — przede wszystkim znaczną porcję białka. Przysmak będzie więc idealnym pomysłem zarówno na deser, jak i sycące śniadanie czy kolację. Dodajcie owoce i zajadajcie ze smakiem.
Przepis na wyśmienity budyń jaglany
Składniki na 4 porcje:
-
120 g surowej kaszy jaglanej
-
750 ml mleka lub napoju sojowego
Opcjonalne dodatki:
-
świeże sezonowe owoce
-
migdały łuskane lub orzechy laskowe
-
cynamon i p owidło śliwkowe
Jak zrobić budyń jaglany? Zdrowa wersja znanego deseru jest na wyciągnięcie ręki
Pierwszym krokiem w przygotowaniu budyniu z kaszy jaglanej jest dokładne opłukanie ziarna na sicie o gęstym splocie. Dzięki temu zabiegowi usuniemy charakterystyczną dla tego produktu gorycz, która nierzadko psuje smak potraw.
Proces kończymy, gdy woda, którą przelewamy, kaszę przestanie się pienić. Dokładnie odsączamy wtedy ziarno i przenosimy je do garnka. Zalewamy go 2 szklankami mleka lub napoju sojowego i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Gdy kasza wchłonie płyn, czyli po 10-15 minutach, przenosimy ją do pojemnika blendera i dodajemy ostatnią szklankę płynu. Blendujemy na gładki mus. Budyń jaglany podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na domowe desery. Szczególnie polecamy pyszny patent na smakowity kisiel z wiśni i jagód . Być może też zainteresuje was sposób na pełen smaku klasyczny budyń waniliowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na kurki w śmietanie. Aromatyczny sos w sam raz do obiadu
-
Rozpływające się w ustach bitki wołowe. 2 sekrety zapewniają im cudowną miękkość
-
Kotlety mielone po grecku ze składnikiem niespodzianką. Obiad dla całej rodziny