Cudowny przepis na domowy budyń. Zapomnij o kupnym
Poznaj przepis na domowy budyń, jaki robiły nasze mamy i babcie. Budyń smakuje jeszcze lepiej niż gotowy produkt i jest pozbawiony sztucznych składników. Podaj go z owocami na ciepło lub domowym sokiem owocowym i zafunduj najbliższym słodką niespodziankę, będą zachwyceni.
Domowy budyń jest słodki, aksamitny, gęsty i tak smaczny, że znika błyskawicznie. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Ta słodka przekąska może być świetnym podwieczorkiem lub drugim śniadaniem, dostarcza energii i smakuje rewelacyjnie.
Deser przygotowany w domu pozbawiony jest konserwantów i sztucznych ulepszaczy, dzięki czemu wiemy, co jemy i co jedzą nasze dzieci. Budyń możesz przygotować również w wersji czekoladowej, wystarczy, że do masy dodasz prawdziwe kakao.
Budyń waniliowy najlepiej smakuje polany gęstym, domowym sokiem malinowym lub wiśniowym. Rewelacyjnie sprawdzą się również świeże owoce, najlepiej na ciepło, a także delikatne biszkopty. Tak podany budyń pamiętam z dzieciństwa i często do niego wracam, ponieważ uwielbiam domowe, słodkie podwieczorki.
Przepis na domowy budyń
Składniki:
2 żółtka
500 ml mleka
2 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka masła
Dodatkowo:
świeże owoce lub domowy, gęsty sok
biszkopty
Jak zrobić domowy budyń?
3/4 mleka zagotuj z cukrem i masłem. Resztę dokładnie wymieszaj z mąką i żółtkami jajek. Gdy mleko będzie się gotować, dodaj do niego przygotowaną masę.
Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Deser przelej do miseczek, odstaw do ostygnięcia i podaj z ulubionymi owocami lub polej sokiem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ tiborgartner
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem. Niebo na podniebieniu
Do czego służy patyczek w opakowaniu daktyli? Ma ważną funkcję
Która strona folii aluminiowej sprawdza się do pieczenia? Wyjaśniamy różnicę
Źródło: beszamel.se.pl