Smakosze.pl
Cudowny przepis na domowy budyń. Zapomnij o kupnym

canva/pixel

Cudowny przepis na domowy budyń. Zapomnij o kupnym

6 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Poznaj przepis na domowy budyń, jaki robiły nasze mamy i babcie. Budyń smakuje jeszcze lepiej niż gotowy produkt i jest pozbawiony sztucznych składników. Podaj go z owocami na ciepło lub domowym sokiem owocowym i zafunduj najbliższym słodką niespodziankę, będą zachwyceni.

Domowy budyń jest słodki, aksamitny, gęsty i tak smaczny, że znika błyskawicznie. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Ta słodka przekąska może być świetnym podwieczorkiem lub drugim śniadaniem, dostarcza energii i smakuje rewelacyjnie.

krojenie cebuli

Co zrobić żeby nie płakać przy krojeniu cebuli? Kilka sprytnych patentów

CZYTAJ DALEJ

Deser przygotowany w domu pozbawiony jest konserwantów i sztucznych ulepszaczy, dzięki czemu wiemy, co jemy i co jedzą nasze dzieci. Budyń możesz przygotować również w wersji czekoladowej, wystarczy, że do masy dodasz prawdziwe kakao.

Budyń waniliowy najlepiej smakuje polany gęstym, domowym sokiem malinowym lub wiśniowym. Rewelacyjnie sprawdzą się również świeże owoce, najlepiej na ciepło, a także delikatne biszkopty. Tak podany budyń pamiętam z dzieciństwa i często do niego wracam, ponieważ uwielbiam domowe, słodkie podwieczorki.

Przepis na domowy budyń

Składniki:

  • 2 żółtka

  • 500 ml mleka

  • 2 opakowania cukru wanilinowego

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • świeże owoce lub domowy, gęsty sok

  • biszkopty

Jak zrobić domowy budyń?

3/4 mleka zagotuj z cukrem i masłem. Resztę dokładnie wymieszaj z mąką i żółtkami jajek. Gdy mleko będzie się gotować, dodaj do niego przygotowaną masę.

Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Deser przelej do miseczek, odstaw do ostygnięcia i podaj z ulubionymi owocami lub polej sokiem, smacznego.

Budyń waniliowy z malinami i biszkoptem

Źródło zdjęcia: canva/ tiborgartner

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram







Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >