Smakosze.pl Przepisy Cała rodzina uwielbia grzyby marynowane mojego przepisu. Sekret tkwi w zalewie
Fot. Shutter/Monika_1

Cała rodzina uwielbia grzyby marynowane mojego przepisu. Sekret tkwi w zalewie

20 września 2024

Octowa marynata to pewny sposób, by jeszcze wzbogacić, i tak złożone w smaku, leśne grzyby. Jednak marynata marynacie nierówna. Z tym przepisem dary lasu wychodzą niezwykłe i zawsze doskonałe.

Marynowane grzyby

Jesień to czas wysypu leśnych grzybów . Polacy zaś znani są jako społeczeństwo grzybiarzy. Tej narodowej pasji sprzyja otwarty dostęp do publicznych lasów, a jesienią, oczywiście, także pogoda.

Kiedy już naznosimy do domu kosze leśnych trofeów, tylko część odkładamy do świątecznej zupy grzybowej. Równie wielkim wzięciem cieszyć się będą bowiem marynowane grzybki – uwielbiana zakąska, w sam raz do podjadania prosto ze słoika, jak i dla uwieńczenia imprezowych stołów.

marynowane grzyby

Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują

Grzyby na zimę

Oto przepis na octową zalewę wzbogaconą w tradycyjne przyprawy. W tej kompozycji grzyby nabierają dodatkowego, głębokiego aromatu. Odpowiadają za niego zwłaszcza liście laurowe i ziele angielskie. Zrównoważone są one słodyczą marchewki i pikanterią pochodzącą z pieprzu i chili.

Składniki

  • 2 kg leśnych grzybów
  • 1 marchewka
  • 160 ml octu 10%
  • 40 g cukru
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała papryczka chili
  • Po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 15 g ziaren gorczycy
  • Sól

Grzyby w słoiku

Grzyby dokładnie czyścimy , odrzucamy robaczywe części i kroimy na kawałki o porównywalnej wielkości. W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i wrzucamy grzybki. Gotujemy przez ok. 5-8 minut, a następnie odcedzamy.

Teraz do garnka nalewamy ¾ l wody i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut . Następnie zmniejszamy moc palnika i dodajemy ocet. Gotujemy przez chwilę i wyłączamy palnik.

Marchewkę kroimy w słupki, a chili w paski – mniejsze lub większe, w zależności od mocy papryczki. Składniki układamy w wyparzonych słoikach razem z grzybami.

Słoiki zalewamy marynatą starając się, żeby do każdego trafiła podobna ilość przypraw. Ciecz musi w całości pokrywać grzybki. Część słoików wystarczy zawekować, odstawiając je do przestudzenia do góry dnem. Przetwory przeznaczone do dłuższego stania dobrze jest dodatkowo pasteryzować przez 15 minut w gorącej wodzie.

Wypróbuj też przepisy na szybką zupę jarzynową i kotlety mielone z nietypowym składnikiem .

grzybki w słoiku

Weź orzech włoski i wbij w niego igłę. Ten patent zasługuje na nagrodę
Krokiety gyros są ostatnio hitem w moim domu. Dzieciaki wręcz błagają o dokładki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy